Wat is thee?

    25 augustus 2020
    3 minuten leestijd

Wat is thee?

Thee is een van de meest gedronken dranken in de wereld. Thee is een warme drank gemaakt door een infusie van de bladeren en knopjes van de theeplant: Camellia sinensis. Het verschil tussen bijvoorbeeld zwarte thee en groene thee is onder andere het moment van plukken en de behandeling van de bladeren na het plukken.
Theeplukkers

De naam thee klopt niet altijd

De benaming thee gaat uitsluitend op voor zetsels van zwarte of groene thee. Zetsels van andere planten worden ook vaak thee genoemd maar het zou beter zijn om kruidenthee of vruchtenthee als "op thee gelijkend" aan te duiden.
Theeplukkers

De oorsprong van thee

Oorspronkelijk komt thee uit China, 2700 jaar voor Christus werd het hier ontdekt door keizer Shen Nung. In een rustpauze kookte hij zijn drinkwater waar wat blaadjes in terecht kwamen. Dit bleek goed te smaken. In Europa maakten we in 1610 kennis met thee. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht een eerste lading thee aan wal.

Welke soorten thee zijn er?

Thee is in verschillende soorten te verkrijgen zoals zwarte, groene, witte, vruchten- en kruidenthee. Zoals eerder gezegd is kruidenthee officieel gezien geen thee omdat deze thee niet gemaakt wordt van theebladeren maar van andere gedroogde planten, kruiden en/of specerijen. Toch wordt het wel vaak zo genoemd, daarom zetten wij ze ook in dit rijtje met soorten thee.

Zwarte thee

Voor zwarte thee worden de thee blaadjes bewerkt met vochtige lucht, dit wordt ook wel fermentatie genoemd. Hierdoor verandert de kleur en smaak. Zwarte thee is de meest gedronken thee in de wereld.
Zwarte thee
Groene thee

Groene thee

Groene thee wordt van dezelfde theeblaadjes gemaakt. De bladeren worden na plukken niet gefermenteerd maar direct gedroogd, waardoor ze hun oorspronkelijke groene kleur en smaak behouden.

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van de jonge knopjes van de theeplant in plaats van de groene bladeren. Na het plukken worden de knopjes net als bij groene thee direct gedroogd.
Witte thee
Vruchten thee

Vruchtenthee

Aangezien thee relatief snel een smaak aanneemt, kan het vermengd worden met kruiden of specerijen, bloesem of de etherische olie van bloemen of vruchten. Vaak worden aromakorreltjes toegevoegd, die worden gemaakt van het sap uit vruchten, vermengd met hele kleine theedeeltjes. Vruchtenthee is dus thee waar smaakjes aan zijn toegevoegd.

Kruidenthee

Kruidenthee is eigenlijk geen thee omdat hier geen bladeren van de theeplant aan te pas komen. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamillethee, zoethoutthee, pepermuntthee en rooibosthee. Het is thee gemaakt van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen.
Kruidenthee
Intant thee van Coffee Fresh

Instant thee

Instant thee is geschikt voor in koffieautomaten. Onze rijke Coffee Fresh instant theemelange issamengesteld uit fijne theesoorten. Deze theesoorten geven de melange een eigen karakter. Instant thee is een poeder waaraan water wordt toegevoegd om te worden gereconstitueerd in een kopje thee. Instanttheepoeder is eigenlijk de gedehydrateerde smaak, geur en kleurstoffen die in thee worden aangetroffen. Instant thee wordt in de koffieautomaat bereid met heet water en is daardoor een snelle en vooral gemakkelijke manier om thee te zetten.

Freshbrew thee

Freshbrew thee of fresh brew thee is speciaal ontwikkeld voor gebruik in koffieautomaten. Hoewel Pickwick hun Pickwick freshbrew thee saneert, heeft Coffee Fresh juist freshbrew thee in het assortiment. De Coffee Fresh freshbrew thee is gemaakt van fijne theebladeren en is Fairtrade gecertificeerd. Freshbrew thee wordt op dezelfde wijze gezet als freshbrew koffie, in de automaat komen de thee bladeren in aanraking met heet water en op die manier komt er direct een vers kopje thee uit de koffieautomaat.
Freshbrew thee van Coffee Fresh
Lipton thee zakje in een glas

Meest verkochte thee smaak

Er komen steeds meer smaken thee op de markt, van exotische fruitsmaken tot heerlijke ontspannende kruidenthee. Maar welke is het meest populair? En welke soort moet je echt in je theedoos hebben? Wij vertellen je welke soorten thee het meest worden verkocht en hoe deze theesoorten smaken.

5 fabels over thee

Thee heeft verschillende eigenschappen die een positief effect kunnen hebben op je gemoedstoestand en gezondheid. Maar er worden ook veel fabels geschreven. Wij helpen deze fabels over thee graag de wereld uit.
Thee inschenken met een theepot
fancybox loading gif