4 tips voor een perfect kopje thee
05 december 2017
3 minuten leestijd
Wij geven je een aantal tips voor het maken van een perfect kopje thee.

1. watertemperatuur per theesoort
De temperatuur van het water is van cruciaal belang voor de kwaliteit van het eindproduct. Welke smaakstoffen vrijkomen uit de theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Als het water te koud is, komen er nauwelijks stoffen vrij, maar is het water te heet, dan wordt je thee bitter. Vooral groene thee wordt vaak gezet met te heet water.
Zwarte thee: 90 tot 95°C
Groene thee: 70 tot 85°C
Kruidenthee: 95 tot 100°C
Rooibos: 95 tot 100°C

2. infusietijd per theesoort
Zwarte thee: 3 tot 4 min
Groene thee: 2 tot 3 min
Kruidenthee: 5 tot 7 min
Rooibos: 5 tot 7 min
3. theezakje of thee-ei?

4. voorkom “theeschuim”

thee en gezondheid
Sinds de ontdekking van thee zijn er allerlei medicinale eigenschappen toegeschreven aan thee. Moderne wetenschap heeft bewezen dat veel van deze eigenschappen correct zijn. Het meest voor de hand liggende eigenschap van thee is dat het een volledig natuurlijk product is zonder toevoeging van kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen. Tenzij je natuurlijk voor een aromatische thee kiest met een toevoeging van bloemen-, vruchten-, of kruidensmaken.
Zonder suiker en melk in je thee is het een calorie vrij product. Zo kan het goed gebruikt worden voor het op peil houden van je vochthuishouding.
theïne = cafeïne
Theïne (een andere naam voor cafeïne) is één van de hoofdbestanddelen van thee. Sommige mensen denken dat er in groene thee geen cafeïne zit, maar dit is niet waar. Alle thee bladeren (groene, zwarte en oolong) bevatten cafeïne, maar in verschillende mate. Kruidenthee waar geen theebladeren in verwerkt zijn, zijn wel cafeïnevrij. Maar hoewel kruidenthee geen cafeïne bevat, kan overmatige inname van bijvoorbeeld zoethout slecht zijn voor de bloeddruk. Geniet, maar drink met mate.