Hoe kan je koffie het beste bewaren?
15 maart 2022
2 minuten leestijd
Koffie is een natuurproduct en net als andere natuurproducten heeft de omgeving een grote invloed. Van invloed zijn onder andere luchtvochtigheid, temperatuur en licht. Vandaag leggen wij uit hoe je koffie het beste kunt bewaren, rekening houdend met deze factoren.
Koffie aroma
Koffie is eigenlijk het lekkerst als je een nieuwe zak opent. Wanneer koffie gebrand is wordt deze onder gecontroleerde omstandigheden direct verpakt. Hierdoor blijven de meeste aroma’s in de koffie. Zodra je een zak koffie opent, vervliegt een deel van de aroma’s, dit herkennen wij als de kenmerkende koffiegeur.
De zak is geopend en je doet een deel van de koffiebonen in het koffiecanister van de koffieautomaat. Maar wat doe je met het andere deel van de zak? Deze wil je bewaren, maar wel op een manier dat je de koffiebonen kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf.

4 grote vijanden
Zuurstof

Licht
Luchtvochtigheid
Allereerst moet je koffie beschermen tegen de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid zal er vocht in de koffiebonen trekken. Dit verandert de structuur van de koffiebonen waardoor de maling van de koffiebonen anders verloopt. Een andere maling betekent ook een andere smaak. Terwijl bij droge lucht er juist vocht onttrokken wordt uit de koffieboon. Bij dit laatste worden ook vluchtige aroma’s uit de bonen onttrokken. Dit komt de smaak van de koffie niet ten goede. Bewaar koffie daarom in een afgesloten container of met een koffie sluitclip.
Temperatuur
