Voordelen van thee drinken

    08 maart 2022
    3 minuten leestijd

Thee, wie kent het niet? Thee is één van de meest gedronken dranken in de wereld. Thee is een warme drank gemaakt door een infusie van de bladeren en knopjes van de theeplant: Camellia sinensis.

Thee heeft verschillende eigenschappen die een positief effect kunnen hebben op je gemoedstoestand en gezondheid. Laten wij er eens een paar op een rijtje zetten.
Thee kan verwarmen

Thee als drank om van te genieten

Bij thee denken de meeste mensen aan behaaglijke warmte en gezelligheid. Een dagelijks kopje thee is goed voor de gezondheid. Thee stimuleert niet alleen het lichaam maar ook de geest. William Ewart Gladstone (voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk) beschreef het effect van thee met de volgende woorden: “Als je het koud hebt, zal thee je verwarmen. Heb je het warm, dan zal thee je verfrissen. Als je bedrukt bent zal thee je opmonteren. Ben je opgewonden, dan zal thee je kalmeren.

Thee kan verwarmen

Als het buiten erg koud is en je wilt opwarmen, neem dan een lekker kopje thee. Veel mensen kiezen voor een warme chocomelk met slagroom, en hoewel dit ook kan werken bevat dit natuurlijk veel meer calorieën. Als je geen suiker in je thee doet heb je zelfs een drankje zonder calorieën. Goed voor je gezondheid en ook verwarmend op een koude dag.

Thee als medicijn

Op grond van bepaalde bestandsdelen zijn groene en zwarte thee ook natuurlijke medicijnen. De looistoffen die in thee zitten werken ontstekingsremmend, brengen maag en darmen tot rust en werken helend bij aandoeningen van de luchtwegen. Volgens wetenschappelijke onderzoeken daalt de kans op een hartinfarct door regelmatige consumptie van thee. Thee bevordert daarnaast de bloedsomloop en vermindert kramp. En met name zwarte thee is rijk aan fluor dit maakt tanden sterk, verhoogt de weerstand tegen zuren en bacterie waardoor het tandglazuur wordt beschermd tegen cariƫs.
Thee kan keelpijn verminderen

Thee kan keelpijn verminderen

Last van keelpijn? Probeer dan eens thee met honing om je keel te verzachten. Of kies voor gember en citroen. Want gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor slechte bacteriën gedood worden terwijl de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Het zuur van de citroen doodt, net zoals gember, de slechte bacteriën. Kortom, een ideale combinatie om verlost te raken van die vervelende keelpijn.
kopje thee

Stress reduceren

Ben je druk op het werk en voel je je gestrest? Dan is het tijd voor een kopje thee. Thee kan een rustgevend gevoel geven en je laten ontspannen. Dus neem een kop thee en probeer even afstand te nemen van je probleem. Dan kan je er na je kopje thee weer stevig tegen aan.

Gezondheidseffecten op lange termijn

Uit onderzoek blijkt dat zwarte thee en groene thee de bloeddruk verlagen en daarmee de kans op een beroerte verkleinen. Dit komt vermoedelijk door de cafeïne die in de thee zit en de antioxidanten. Het is dus helemaal geen gek idee om af en toe een lekker kopje thee te drinken!
thee ei met verse zwarte thee