Skip to content

Wat is een cafetière?

De cafetière, ook wel bekend als French press is één van de meest bekende methodes om koffie te zetten. Het is een zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten. Koffie zetten met deze methode is erg goedkoop en daarom wordt veel gebruikt.

Maar wat is de cafetière precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé cafetière kenner bent.

Wat is de cafetière?

Een cafetière bestaat vaak uit een glazen pot met een metalen filter en een stalen frame. De cafetière is tegenwoordig in alle soorten en maten te krijgen, maar het idee is hetzelfde. Water komt voor een langere tijd in contact met gemalen koffie waarna het in de cafetière gefilterd wordt.

Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een cafetière?

Koffie gemaakt met een cafetière heeft veel body en meer textuur dan koffie gemaakt met andere zetmethodes. Alle smaken zitten in je koffie waardoor je een bijzondere ervaring krijgt. De meeste cafetières zijn voorzien van een metalenfilter die de koffie vetten niet tegenhoudt. Dit geeft een extra smaakbeleving als je de koffie drinkt. Een nadeel van dit filter is dat er soms wat koffiedik langs kan glippen waardoor het mogelijk is dat je koffie korreltjes in je koffie kan vinden.

Wat zijn de benodigdheden om een cafetière te gebruiken?

Om met de cafetière een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:

 • Cafetière
 • Weegschaal
 • Timer
 • Verse koffiebonen
 • Koffiemolen
 • Ketel voor heet water
 • Mok of kopje

Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een cafetière?

Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Om je alvast op weg te helpen met de verschillende parameters hebben wij een standaard techniek beschreven, die je naar eigen inzicht kan aanpassen.

Maalgraad

De maalgraad voor het gebruik van een cafetière is redelijk grof. Om het te vergelijken mag je denken aan de korrelgrootte van tafelzout. Te fijn gemalen koffie zoals filter maling is geen goed idee, omdat de koffiekorrels dan door het filter gaan en in je kopje koffie terecht komen.

Dosering

De dosering is afhankelijk van je eigen voorkeur maar om te beginnen kan je uitgaan van ongeveer 72 gram per liter water. Dus afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt zetten is dat bijvoorbeeld 250 ml water en 18 gram koffie.

Zettijd

De tijd die nodig is voor het laten trekken en zetten van de koffie bedraagt ongeveer 4 minuten. Ook met deze parameter kan je spelen, hoe langer je zal laten trekken hoe meer smaak er uit de koffie bonen wordt gehaald. Maar als je de koffie te lang laat trekken krijg je veel negatieve smaken in je koffie en dat wil je eigenlijk niet.

Waarom de cafetière gebruiken?

De cafetière is een gemakkelijk zetsysteem die iedereen kan gebruiken. Het kan een goede kop koffie zetten en vergt weinig kennis en ervaring. Maar hou er rekening mee dat door het metalenfilter de cafestol in de koffie aanwezig blijft. Cafestol is een stof die bij hoge inname een cholesterol verhogend effect kan hebben.

Hoe gebruik je een cafetière?

Het gebruik de van cafetière is erg simpel. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen en zettijd om een jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard techniek.

Werkwijze

 1. Maal de koffie. De dosering hangt af van hoeveel koffie je wilt maken. Voor twee koppen koffie van 125 ml per stuk gebruik je ongeveer 18 gram koffie. De maalgraad moet redelijk grof zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer vergelijkbaar is met zoutkorrels.
 2. Plaats de gemalen koffie in de glazen pot van de cafetière. Schenk nu 250 ml of 250 gram heet water bij de koffie. Gebruik hiervoor bij voorkeur een weegschaal om de juiste hoeveelheid water toe te voegen. Zorg dat het water alle gemalen koffie heeft geraakt, dit kan je doen door het de cafetière te draaien terwijl je schenkt. De temperatuur van het hete water moet tussen de 90 en 94 graden Celsius zijn. Kook daarom water en wacht als het water gekookt is ongeveer 1 minuut zodat het water iets afkoelt en de juiste temperatuur bereikt.
 3. Start de timer. Na 1 minuut kan je de koffie even rustig doorroeren om er voor te zorgen dat er een gelijkmatige verdeling ontstaat. Wacht vervolgens nog 3 minuten.
 4. Plaats het deksel met het filter op de pot en duw het filter gelijkmatig naar beneden. Doe dit recht, rustig en met beleid zodat het koffiedik niet langs het filter ontsnapt.
 5. Je kan de koffie nu uitschenken. De meeste mensen bevelen aan om alle koffie direct uit te schenken, desnoods in een thermoskan mocht je niet alles in één keer willen drinken. Als je de koffie namelijk in de cafetière laat kan er een over-extractie ontstaan, omdat die koffie te lang met het koffiedik in aanraking is. Dit komt de smaak van je kopje koffie niet ten goede.

Zetsystemen: voor de horeca of de echte thuisbarista

Geen enkel koffiezetsysteem is hetzelfde. Ontdek welke zetsystemen er zijn en wat je nodig hebt voor het bereiden van de lekkerste koffie.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk