Wat is een Chemex?
De Chemex is een glazen filterkoffiezetter waarmee je heerlijke slow coffee kan maken. De Chemex is qua design is erg modern en daardoor heel populair. Daarnaast is de Chemex erg gemakkelijk in gebruik.
Maar wat is de Chemex precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé Chemex kenner bent.
Wat is de Chemex?
Met zijn zandlopervorm, houten kraag en leren touwtje, wordt de Chemex een van de mooiste designs van de geschiedenis genoemd. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot. De Chemex bestaat al sinds 1941 en is uitgevonden door dr. Peter Schlumbohn.
Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een Chemex?
Koffie gezet met een Chemex heeft niet veel body, maar is zeer verfijnd met veel aromatische helderheid. Vooral als je koffie fruittonen bevat komen deze frisse fruittonen goed naar voren in een kopje koffie gemaakt met de Chemex.
Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een Chemex?
Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Om je alvast op weg te helpen met de verschillende parameters hebben wij een standaard techniek beschreven, die je naar eigen inzicht kan aanpassen.
Maalgraad
De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met de Chemex is redelijk grof. De korrelgrootte is vergelijkbaar met kristalsuiker en ligt tussen de maling voor snelfilter en cafetière in.
Dosering
De dosering die je kan aanhouden is ongeveer 30 tot 35 gram koffie en 500 ml water. Dit is natuurlijk afhankelijk van het kopje koffie wat je wilt zetten. Je kan dit na eigen inzicht aanpassen.
Zettijd
De totale extractietijd is ongeveer 3,5 Ã 4 minuten. Als het korter duurt dan is de maling te grof, duurt het te lang dan is de maling te fijn.
Waarom de Chemex gebruiken?
De Chemex is een vrij eenvoudige methode om een heerlijk kopje koffie te zetten. De Chemex is gemakkelijk schoon te maken en eenvoudig mee te nemen. Dat maakt de Chemex dé perfecte tool voor een koffieliefhebber of thuisbarista.
Hoe gebruik je een Chemex?
Het gebruik van de Chemex is redelijk eenvoudig. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen en zettijd om een jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard techniek en dosering.
Werkwijze
- Verhit 1 liter water tot het kookt en laat het water vervolgens 1 minuut afkoelen naar ongeveer 94 graden.
- Vouw een filter, plaats deze in de Chemex en spoel het filter door met 500 ml van het hete water. Dit zorgt ervoor dat de koffie straks geen papiersmaak krijgt. Haal het filter uit de pot, gooi de Chemex leeg en plaats het filter terug.
- Doe de gemalen koffie in het filter en plaats de Chemex op een weegschaal. Zet de kookwekker aan en giet 100 gram (100 ml) heet water bij de koffie. Zorg ervoor dat alle koffie vocht krijgt. Wacht nu 45 seconden, zodat alle koffie vocht kan opnemen.
- Schenk opnieuw 100 gram (100 ml) op in een cirkelbeweging met de klok mee. Van het midden naar de rand en weer terug. Schenk om de 30 Ã 40 seconden op deze manier 100 gram (100 ml) water op, tot er 500 gram (500 ml) in de pot zit.
- De totale extractietijd is ongeveer 3,5 Ã 4 minuten. Als het korter duurt dan is de maling te grof, duurt het te lang dan is de maling te fijn.
- Als alle koffie is doorgelopen verwijder je het filter en is de koffie klaar om uitgeschonken te worden.
- Geniet van je kopje koffie gezet met de chemex.
Zetsystemen: voor de horeca of de echte thuisbarista
Geen enkel koffiezetsysteem is hetzelfde. Ontdek welke zetsystemen er zijn en wat je nodig hebt voor het bereiden van de lekkerste koffie.
Sifon
De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten.
AeroPress
De Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring.
Filterapparaat
Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie.
Hario V60
De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.
Espressomachine
Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst.
Cafetière
De cafetière is een zeer gebruiksvriendelijke en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten.
Chemex
De Chemex is een glazen filterkoffiezetter. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot.
Moka Pot
De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt.