Wat is een sifon?
De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten. Tijdens het zetproces ben je bezig met de wisselwerking tussen drukopbouw en vacuüm trekken. Het lijkt bijna scheikunde.
Maar wat is de sifon precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé sifon kenner bent.
Wat is de sifon?
De sifon is een uitvinding uit omstreeks 1840. Hoewel er in de jaren kleine aanpassingen zijn gedaan in het ontwerp, lijkt het apparaat nog veel op het origineel. De sifon bestaat uit twee glazen delen. De onderste bol is gevuld met water en wordt verwarmt tot het water kookt. Dit wordt tegenwoordig niet meer door een vlam gedaan maar door een warmtelamp. Het bovenste deel is een soort glazen kelk met een buis en bevat straks de gemalen koffie. De kelk sluit de onderste kamer af waardoor er druk opgebouwd kan worden.
Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een sifon?
De smaak van koffie die is gemaakt met een sifon kan omschreven worden als lichte koffie met een langdurige heldere smaak. Er kan een breed smaakprofiel worden geëxtraheerd en waargenomen, deze zetmethode maakt het mogelijk om een grotere complexiteit te verkrijgen in smaak, vergeleken met elke andere alternatieve zetmethodes.
Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een sifon?
Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Om je alvast op weg te helpen met de verschillende parameters hebben wij een standaard techniek beschreven, die je naar eigen inzicht kan aanpassen.
Maalgraad
De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met de sifon methode is redelijk grof en ligt tussen keukenzout en zeezout.
Dosering
Om te beginnen kan je uitgaan van ongeveer 68 gram per liter water. Dus afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt zetten is dat bijvoorbeeld 250 ml water en 17 gram koffie.
Zettijd
De duur van de extractietijd hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeuren. Houd je van een sterke kop koffie dan zal de extractietijd langer moeten zijn. Wil je liever een milde koffiesmaak, dan kan de extractietijd wat korter. Je kan het beste beginnen met ongeveer 1 minuut extractietijd en de keren er na experimenteren met de tijd.
Waarom de sifon gebruiken?
De sifon is een spectaculaire manier om koffie te zetten. Het is een oude methode met een hoge entertainment waarde. Het is een ingewikkeld zetproces, dat je eigenlijk met eigen ogen moet zien. Het is echter niet de meest makkelijke en snelste manier om een goede koffie te zetten. Maar voor de thuis barista’s onder ons is het een hele leuke zetmethode om mee te experimenteren.
Hoe gebruik je een sifon?
Het gebruik van de sifon is redelijk complex en vraagt wat ervaring. Door het vaak te gebruiken zal je beter worden in deze techniek en laat je iedereen versteld staan. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen en zettijd om jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard techniek en dosering.
Werkwijze
- Maal de koffie. De dosering hangt af van hoeveel koffie wilt maken. Voor twee koppen koffie van 125 ml per stuk gebruik je ongeveer 17 gram koffie. De maalgraad moet redelijk grof zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer tussen keukenzout en zeezout in ligt.
- Plaats de onderste glazen bol in de houder en schenk hier 250 ml heet water in. Plaats de warmtebron onder de glazenbol
- Plaats de kelk met filter schuin in de onderste bol, maar sluit deze nog niet af. Pas wanneer het water begint te koken zet je de kelk rechtop. Onder invloed van de hitte zal de lucht het water door de buis naar de kelk stuwen.
- Als bijna al het water in de bovenste kelk zit, zet je de warmtebron iets zachter en doe je de gemalen koffie bij het water in de kelk. Zet de timer aan en roer de koffie door zodat alle gemalen koffie in aanraking is gekomen met het water.
- Wacht nu ongeveer 45 seconden tot 1 minuut en roer de koffie nogmaals kort door. Zet de warmtebron daarna uit en verwijder deze onder de sifon vandaan. Hierdoor valt de druk weg en door de vacuüm wordt de koffie door het filter naar beneden getrokken.
- Schenk de koffie direct over in de kopjes om te voorkomen dat de hitte van de glazen bol de smaak van de koffie beïnvloed.
- Geniet van je kopje koffie gezet met de sifon.
Zetsystemen: voor de horeca of de echte thuisbarista
Geen enkel koffiezetsysteem is hetzelfde. Ontdek welke zetsystemen er zijn en wat je nodig hebt voor het bereiden van de lekkerste koffie.
Chemex
De Chemex is een glazen filterkoffiezetter. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot.
AeroPress
De Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring.
Filterapparaat
Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie.
Moka Pot
De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt.
Hario V60
De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.
Espressomachine
Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst.
Sifon
De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten.
Cafetière
De cafetière is een zeer gebruiksvriendelijke en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten.