Skip to content

Wat is een Hario V60?

De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.

Maar wat is de Hario V60 precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé Hario V60 kenner bent.

Wat is de Hario V60?

De Hario V60 is een filterdrager in de vorm van een V met een 60 graden hoek, vandaar de naam. Het is een Japanse uitvinding, veelal gemaakt van porselein omdat dit materiaal warmte goed kan vasthouden. De binnenkant van de Hario V60 is voorzien van spiraalvormige ribbels, waardoor lucht kan ontsnappen. Dit voorkomt dat het filterpapier vast komt te zitten en zorgt ook voor een gelijkmatig zetproces.

Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een Hario V60?

De Hario V60 zorgt voor een lichte body, waardoor delicate tonen en smaken goed tot hun recht komen. Deze zetmethode geeft een fraai compromis tussen body en aromatische helderheid.

Wat zijn de benodigdheden om een Hario V60 te gebruiken?

Om met de Hario V60 een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:

 • Hario V60 met filter
 • Weegschaal
 • Timer
 • Verse koffiebonen
 • Koffiemolen
 • Ketel voor heet water
 • Hario V60 pour-over pot of een grote mok

Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een Hario V60?

Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Om je alvast op weg te helpen met de verschillende parameters hebben wij een standaard techniek beschreven, die je naar eigen inzicht kan aanpassen.

Maalgraad

De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met de Hario V60 methode is redelijk grof en ligt tussen keukenzout en zeezout.

Dosering

De dosering hangt af van wat je voor koffie je wilt maken. Om te beginnen kan je gebruik maken van 13 gram gemalen koffie en 200 ml water. Deze twee doseringen kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Je hebt iets meer water nodig om van te voren het papierfilter door te spoelen.

Zettijd

De zettijd is de tijd die nodig is om het water door de koffie en het filter te laten gaan. De totale extractietijd ligt meestal tussen de 2,5 en 3 minuten. Deze parameter is een belangrijk punt om de maalgraad te beoordelen. Duurt het te kort, dan is de maling te grof. Duurt het te lang, dan is de maling te fijn.

Waarom de Hario V60 gebruiken?

Deze zetmethode is simpel en snel maar geeft een mooi resultaat. Het schoonmaken na het zetten is super makkelijk waardoor je weinig extra tijd kwijt bent. Je houdt meer tijd over om te genieten van je lekkere kopje koffie.

Hoe gebruik je een Hario V60?

Het gebruik van de Hario V60 is redelijk simpel en vraagt weinig ervaring. Door het vaak te gebruiken zal je beter worden in het koffie zetten. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen en zettijd om een jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard zettechniek en dosering.

Werkwijze

 1. Maal de koffie. De dosering hangt af van hoeveel koffie je wilt maken. Voor één kop koffie van 200 ml gebruik je ongeveer 13 gram koffie. De maalgraad moet redelijk grof zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer tussen keukenzout en zeezout in ligt.
 2. Breng ongeveer 300 ml water aan de kook. De temperatuur van het hete water moet tussen de 90 en 94 graden Celsius zijn. Kook daarom water en wacht als het water gekookt is ongeveer 1 minuut zodat het water iets afkoelt en de juiste temperatuur bereikt.
 3. Plaats de Hario V60 op een grote mok of speciale Hario V60 pour-over pot. Vervolgens plaats je de papierenfilter in de Hario V60. Spoel het filter goed door met 100 ml heet water. Dit spoelt niet alleen de papiersmaak weg maar verwarmt ook direct de Hario V60 en de mok of de pour-over pot. Gooi het water weg.
 4. Doe de 13 gram gemalen koffie in het filter. Plaats de Hario V60 met de mok of pour-over pot op de weegschaal en tarreer de weegschaal.
 5. Zet de timer aan en schenk 25 ml water op de koffie. Roer even kort zodat de koffie gelijkmatig vocht krijgt. Wacht 30 seconden zodat de koffie de tijd krijgt om zich vol te zuigen en er wat gas kan ontsnappen.
 6. Schenk opnieuw 25 ml op in een cirkelbeweging zonder het papieren filter te raken. Blijf om de 15 seconden 25 ml opgieten tot de weegschaal 200 gram aangeeft. Als al het water door het filter is, is je koffie klaar.
 7. Geniet van je kopje koffie gezet met de Hario V60.

Zetsystemen: voor de horeca of de echte thuisbarista

Geen enkel koffiezetsysteem is hetzelfde. Ontdek welke zetsystemen er zijn en wat je nodig hebt voor het bereiden van de lekkerste koffie.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk