Oeganda

Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.

Wat is het wereldmarktaandeel?

Hoewel Oeganda in Centraal Afrika een van de grootste koffieproducenten is, staat Oeganda op de achtste plaats wereldwijd. Oeganda heeft met haar koffieproductie 2,8% van de wereldmarkt in handen.
koffie uit Oeganda
koffie uit Oeganda

Wat is de jaarproductie?

De jaarproductie in 2018 bedroeg 4,9 miljoen zakken à 60kg koffie. Dat is omgerekend ongeveer 294.000 ton koffie, waarvan het overgrote deel wordt geëxporteerd naar onder andere Europa.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

Het grootste gedeelte van de koffieplantages is Robusta, de inheemse plant die al honderden jaren in het wild hier groeit. De Arabica koffieplant is overgekomen vanuit Ethiopië en wordt op kleinere schaal verbouwd. De verhouding ligt op ongeveer 80% Robusta en 20% Arabica.
koffieboon in zak
koffiebonen oogsten in Oeganda

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De voornaamste oogstperiode ligt tussen oktober en maart. In deze periode is de opbrengt per koffieplant het hoogst. Oeganda heeft een klimaat dat ervoor zorgt dat koffie het hele jaar groeit, hierdoor vind er vaak nog een kleinere oogst plaats tussen april en juli, de zogenoemde fly-crop.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Oeganda

Buitengewoon bijzondere koffie uit Oeganda is nog altijd erg zeldzaam, maar de beste koffies uit Oeganda zijn zoet en hebben vooral donkere fruit tonen. De Robusta koffiebonen uit Oeganda worden veelal gebruikt in melanges om een intense smaak te creëren.

smaakprofiel koffie

Brazilië

vlag van Brazilië
Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

vlag van Vietnam
Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

vlag van Colombia
Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

vlag van Indonesië
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

vlag van Ethiopië
Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

vlag van Honduras
Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

vlag van India
De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

vlag van Oeganda
Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


fancybox loading gif