10 feiten over koffie die iedere koffieliefhebber moet weten
Wij drinken niet alleen graag koffie, maar praten er ook graag over. Vandaag delen wij een aantal feitjes over koffie, zodat je de volgende keer bij de koffiemachine je collega’s kan laten zien dat jij de koffie expert bent.
1. De wereldkoffieproductie
De wereldkoffieproductie komt voor 99% van twee soorten koffieplanten: de Coffea Arabica (of Arabica) en de Coffea Canepohra (of Robusta).
2. De vrucht van een koffieplant
De vrucht van een koffieplant is de koffiebes. De koffiebes bestaat uit een schil, vruchtvlees, pergamino (harde schil die koffieboon beschermt) en meestal twee koffiebonen.
3. Productie per koffieplant
Een koffieplant geeft tussen de 1,4 en 2,5 kilo bessen per jaar. Wat gemiddeld neerkomt op ongeveer 285 gram gebrande koffie.
4. Cafeïne in koffie
Een gemiddelde kop koffie bevat rond de 90 mg cafeïne. Cafeïne begint na 15-20 min te werken. Het effect kan 8 tot 14 uur duren, afhankelijk van de persoon.
5. Cafeïne in plantsoorten
Cafeïne zit in 60 plantsoorten, waarvan cacao, thee en koffie de bekendste zijn.
6. Cremalaag
De cremalaag is het enige visuele aspect van je bonenkoffie. De kleur, de dikte en het gemarmerde effect zeggen niks over de kwaliteit van je espresso maar wel over de versheid van de bonen en hoe sterk de koffie gebrand is.
7. Beoordelingsfactoren van koffie
Aroma, zuurgraad, body en smaak zijn de belangrijkste factoren waarop koffie beoordeeld wordt bij het koffieproeven. De beoordeling vindt plaats door een interactie tussen de zintuigen waaronder zien, proeven, ruiken, voelen en horen.
8. Parameters voor goede koffie
De belangrijkste parameters voor het zetten van een goede kop koffie zijn de dosis gemalen koffie, de inhoud van het kopje, de extractietijd, de korrelverdeling (maling), de temperatuur en de druk.
9. Cafestol in koffie
Bij het bereiden van bonenkoffie komt cafestol vrij, dat is een vetachtige stof die voor een verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed zorgt. Bij filter/freshbrew koffie blijft cafestol achter in het filter. Ook in instant koffie zit geen cafestol.
10. Latte art
Latte art betekent letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino, of van een caffè latte. Figuren worden gevormd met latte art technieken.