Ga naar de inhoud
Nieuws

3 manieren om cafeïne uit koffie te halen

14 juli 2020
4 minuten lezen
Koffiecultuur

Koffie is al jaren een erg populaire drank, al verandert de kijk op koffie langzaam. Vroeger dronk iedereen gewoon het ouderwetse bakje filterkoffie. Nu zie je een toename in de vraag naar espressomachines. Maar wij zien nog een trend, de vraag naar decafé koffie neemt ook toe.

Decafé koffie wordt steeds populairder met name onder de millennials, ook wel generatie Y genoemd (zij zijn geboren tussen 1980 en 1995). Deze generatie is opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Deze generatie kan niet zonder kopje koffie en heeft het liefst een aparte unieke plek om van koffie te kunnen genieten. Een hippe koffiehoek waar onder het genot van een kopje koffie een creatieve brainstorm kan plaatsvinden. Deze generatie heeft echter ook een eigen kijk op het leven. Voor millennials gaat gezondheid niet over “niet ziek zijn”, maar over een dagelijkse gezonde levensstijl. Daar past decafé perfect bij.

Maar wat is decafé koffie?

Decafé of cafeïnevrije koffie is, zoals de naam al doet vermoeden, koffie zonder cafeïne. Echter, cafeïnevrije koffie is een verkeerde benaming. Er blijft namelijk tijdens het cafeïne extractie proces altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter. Wettelijk is bepaald dat de hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1% mag zijn (berekend op droge stof). Dat betekent maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie.

MEER WEETJES OVER DECAFÉ KOFFIE 

Nu je weet wat decafé koffie is, vraag je je misschien af hoe de cafeïne uit de koffie wordt gehaald. Die vraag beantwoorden wij in deze blog. Maar eerst een geschiedenis les.

Een geschiedenis lesje

In 1819 ontdekte een Duitse scheikundige, Friedlieb Ferdinand Gunge, het stofje cafeïne. Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, thee en chocolade. Het heeft een opwekkende werking, het stimuleert het centrale zenuwstelsel. Vanaf eind negentiende eeuw werd er onderzoek gedaan naar de manieren om de effecten van de stof te beperken of uit te bannen, zonder andere bestanddelen van koffie te verwijderen. Sinds het eerste decafeïnering-proces in 1903 werd toegepast zijn de methodes sterk ontwikkeld.

Er zijn tegenwoordig drie methodes die worden gebruikt. Alle methodes halen cafeïne uit de groene koffiebonen, dus nog voor het branden van de koffiebonen.

1. Decafeïneren met oplosmiddelen

Het decafeïneren van koffiebonen met oplosmiddelen is een veelgebruikte methode en bestaat uit 4 stappen. De groene koffiebonen worden met stoom of warm water nat gemaakt. Op die manier gaan de poriën van de koffieboon open. Er wordt een oplosmiddel toegevoegd dat zich aan de cafeïne bindt. Daarna wordt het oplosmiddel verwijderd waardoor ook de cafeïne uit de koffiebonen wordt gehaald. De bonen worden vervolgens goed gewassen om zo de sporen van het oplosmiddel te verwijderen. Uiteindelijk worden de koffiebonen gedroogd en zijn ze klaar voor het branden.

2. Decafeïneren met water

In de jaren tachtig werd er een nieuwe methode gepatenteerd, het Swiss Water Process (SWP). Deze techniek maakt gebruik van heet water en een koolstoffilter. De koffiebonen worden in heel heet water gedompeld waardoor zowel cafeïne als aroma’s uit de koffiebonen verdwijnen en in het water terechtkomen. Het water gaat daarna door een koolstoffilter dat alleen de cafeïnemoleculen opvangt. Het water wordt bewaard maar de groene koffiebonen worden weggegooid.

Een tweede portie koffiebonen wordt dan gedompeld in het water met alle aroma’s en opgeloste deeltjes. Het water kan dan alleen nog de cafeïne opnemen. De tweede portie koffiebonen zal dus zijn aromatische deeltjes behouden. Het water wordt dan wederom gefilterd en de cafeïne er uitgehaald, daarna kan dit gebruikt worden voor de volgende lading bonen. De twee portie bonen kan ondertussen worden gedroogd en gebrand.

3. Decafeïneren met CO2

De CO2-methode werkt efficiënter dan water, omdat alleen de cafeïne wordt onttrokken en niet de aroma’s uit de koffie. Deze methode is in vakterminologie gekend als superkritische vloeistofextractie. Het begint met het stomen van de koffiebonen. Vervolgens weekt men de koffiebonen in een bad van vloeibare koolstofdioxide waarbij de druk verhoogd wordt.

De CO2 onttrekt nu de cafeïne uit de koffiebonen. Daarna laat men de druk gedeeltelijk ontsnappen zodat CO2 verdampt en de cafeïne kan worden opgevangen. Het CO2-gas wordt hierbij gecondenseerd en hergebruikt. Na het proces worden de koffiebonen weer gedroogd en zijn ze klaar voor branding.

Dit zijn de 3 methodes om cafeïne uit groene koffiebonen te verwijderen. De rest van het proces tot aan je kopje koffie is eigenlijk hetzelfde; de koffiebonen worden gebrand en verpakt. En wij leveren de koffie bij jouw organisatie. Wil je meer weten over decafé koffie? Lees dan ook: 10 weetjes over decafé koffie.

LEES MEER 

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk