4 tips voor een perfect kopje thee
Thee is een van de meest gedronken dranken in Nederland. Nederlanders drinken gemiddeld 90 liter thee per jaar. Hoewel zwarte thee nog steeds het meest populair is, worden er steeds meer groene thee en kruiden melanges op de markt gebracht. Maar hoe maak je nu het lekkerste kopje thee?
Wij geven je een aantal tips voor het maken van een perfect kopje thee.
1. Watertemperatuur per theesoort
De temperatuur van het water is van cruciaal belang voor de kwaliteit van het eindproduct. Welke smaakstoffen vrijkomen uit de theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Als het water te koud is, komen er nauwelijks stoffen vrij, maar is het water te heet, dan wordt je thee bitter. Vooral groene thee wordt vaak gezet met te heet water.
Zwarte thee: 90 tot 95°C
Groene thee: 70 tot 85°C
Kruidenthee: 95 tot 100°C
Rooibos: 95 tot 100°C
2. Infusietijd per theesoort
Infusietijd is de tijd die de thee nodig heeft om te trekken, net als met watertemperatuur is ook die infusietijd per theesoort verschillend. Hoe langer je thee laat trekken, hoe meer smaakstoffen uit de theeblaadjes vrij komen en dus des te sterker de thee wordt. Na 5 minuten komen looistoffen uit theeblaadjes vrij, waardoor de thee bitter wordt.
Zwarte thee: 3 tot 4 min
Groene thee: 2 tot 3 min
Kruidenthee: 5 tot 7 min
Rooibos: 5 tot 7 min
3. Theezakje of thee-ei?
Er zijn verschillende manieren om thee te zetten. Een thee-ei met losse thee is vaak meer werk maar beter voor het milieu. Een theezakje heeft meer voordelen, de theebladeren hebben meer ruimte waardoor er gemakkelijker smaak wordt afgegeven aan het water. Daarnaast is het een handige en snelle manier van thee zetten. Wil je dus gemakkelijk een lekker kopje thee zetten, kan je het beste kiezen voor een theezakje.
4. Voorkom “theeschuim”
Misschien ken je het fenomeen, een witte waas die op je thee drijft. Theeschuim kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als de watertemperatuur te laag is zijn er nog veel opgeloste gassen (bv zuurstof) aanwezig, zodra dit in contact komt met het theezakje reageren die stoffen en ontstaat er een schuimlaagje. Dit kan ook gebeuren als het water veel kalk bevat, hoe “harder” het kraanwater, hoe meer opgeloste mineralen in het water. Deze mineralen kunnen net als de gassen zorgen voor schuim.
Thee en gezondheid
Sinds de ontdekking van thee zijn er allerlei medicinale eigenschappen toegeschreven aan thee. Moderne wetenschap heeft bewezen dat veel van deze eigenschappen correct zijn. Het meest voor de hand liggende eigenschap van thee is dat het een volledig natuurlijk product is zonder toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Tenzij je natuurlijk voor een aromatische thee kiest met een toevoeging van bloemen-, vruchten-, of kruidensmaken.
Zonder suiker en melk in je thee is het een calorie vrij product. Zo kan het goed gebruikt worden voor het op peil houden van je vochthuishouding.
Theïne = cafeïne
Theïne (een andere naam voor cafeïne) is één van de hoofdbestanddelen van thee. Sommige mensen denken dat er in groene thee geen cafeïne zit, maar dit is niet waar. Alle thee bladeren (groene, zwarte en oolong) bevatten cafeïne, maar in verschillende mate. Kruidenthee waar geen theebladeren in verwerkt zijn, zijn wel cafeïnevrij. Maar hoewel kruidenthee geen cafeïne bevat, kan overmatige inname van bijvoorbeeld zoethout slecht zijn voor de bloeddruk. Geniet, maar drink met mate.