Skip to content
Blog

Het leven van een theeplukker op een Fairtrade plantage

23 augustus 2022
2 minuten lezen
Kennis over koffie

Gigantische theeplantages

In Azië zie je het veel, gigantische theeplantages. Het is vaak een adembenemend mooi landschap met verschillende groene tinten. De theeplant doet het goed in Azië, want op veel plekken is de grond vruchtbaar en het klimaat ideaal.
WAT IS THEE? 
Adembenemend mooi landschap met theeplantages

Zwaar werk

Hoewel theeplantages prachtig zijn op de foto, is het werk op een theeplantage wel zwaar. De hele dag staan theeplukkers in de brandende zon en plukken ze kilo’s theebladeren. Gelukkig krijgen theeplukkers die werken voor Fairtrade gecertificeerde plantages extra’s om de leefomstandigheden zo goed mogelijk te maken. Het overgrote deel van de theeplukkers op de plantage is vrouwen, de mannen voeren meestal de zwaardere klussen uit, bijvoorbeeld het verwerken van de theebladeren in de theefabriek.
Theepluksters met zakken vol thee

Het leven van een theeplukster

Laten wij eens kijken naar het leven van een theeplukster op een Fairtrade gecertificeerde theeplantage in Sri Lanka. Deze theeplantage voorziet de arbeiders en hun gezinnen van gratis huisvesting. De kids van de arbeiders kunnen op de plantage naar school en volgen hier gratis onderwijs. De Fairtrade-premie die de plantage ontvangt wordt onder andere besteed aan schooltassen en paraplu’s voor de schoolkinderen.
Theeplukster aan het werk

Gemiddeld 16 kilo per dag

De theepluksters staan vroeg op, om 5 uur begint de dag en maken ze ontbijt voor hun kinderen. De kids worden naar school gebracht en de theepluksters gaan aan het werk. Gemiddeld plukt een arbeider op een theeplantage zo’n 16 kilo per dag. Voor elke kilo die er meer geplukt wordt krijgt de theeplukster een bonus.
Thee in handen
Mocht je ooit in Azië de kans zien om een theeplantage te bezoeken, dan raden wij je dat zeker aan. Je gaat met andere ogen kijken naar dat lekkere kopje thee. Lees ook meer over thee op ons blog, bijvoorbeeld 5 fabels over thee.
5 FABELS OVER THEE DIE WIJ GRAAG DE WERELD UIT HELPEN 
Theeplantage

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk