Skip to content
Blog

Hoe kan je koffie het beste bewaren?

15 maart 2022
3 minuten lezen
Kennis over koffie

Koffie is een natuurproduct en net als andere natuurproducten heeft de omgeving een grote invloed. Van invloed zijn onder andere luchtvochtigheid, temperatuur en licht. Vandaag leggen wij uit hoe je koffie het beste kunt bewaren, rekening houdend met deze factoren.

Koffie aroma

Koffie is eigenlijk het lekkerst als je een nieuwe zak opent. Wanneer koffie gebrand is wordt deze onder gecontroleerde omstandigheden direct verpakt. Hierdoor blijven de meeste aroma’s in de koffie. Zodra je een zak koffie opent, vervliegt een deel van de aroma’s, dit herkennen wij als de kenmerkende koffiegeur.

De zak is geopend en je doet een deel van de koffiebonen in het koffiecanister van de koffiemachine. Maar wat doe je met het andere deel van de zak? Deze wil je bewaren, maar wel op een manier dat je de koffiebonen kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Coffee Fresh cappuccino van bovenaf gezien

4 grote vijanden

Koffie heeft eigenlijk 4 grote vijanden die invloed hebben op de smaak van je kopje koffie. Dat zijn zuurstof, licht, vocht en temperatuur.

Zuurstof

Zuurstof is van grote invloed op de koffiebonen. Wanneer koffie in aanraking komt met zuurstof oxideren aromastoffen. Koffie zit daarom meestal verpakt in een zak met een 1-richtingsventiel of versventiel. Door dit ventiel kunnen de koffiebonen ontgassen. Dit is een proces waarbij CO2-gassen langzaam vrij komen uit de gebrande koffiebonen. Het ventiel zorgt ervoor dat de CO2-gassen uit de verpakking kunnen ontsnappen, maar dat er geen zuurstof bij de koffiebonen kan komen.

Licht

Wanneer koffie in aanraking komt met licht kunnen aromastoffen ook oxideren. Daarom is het beter om de koffiebonen in het donker te bewaren. Dus bewaar koffie in een donkere en afgesloten container of met de koffie sluitclip.

koffiebonen van Coffee Fresh uitvergroot

Luchtvochtigheid

Allereerst moet je koffie beschermen tegen de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid zal er vocht in de koffiebonen trekken. Dit verandert de structuur van de koffiebonen waardoor de maling van de koffiebonen anders verloopt. Een andere maling betekent ook een andere smaak. Terwijl bij droge lucht er juist vocht onttrokken wordt uit de koffieboon. Bij dit laatste worden ook vluchtige aroma’s uit de bonen onttrokken. Dit komt de smaak van de koffie niet ten goede. Bewaar koffie daarom in een afgesloten container of met een koffie sluitclip.

Temperatuur

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor koffie aroma’s verliest is temperatuur. Door warmte wordt het proces van aroma verlies versneld. Het wordt daarom aangeraden om de donkere en gesloten container met koffiebonen op een koele plek te bewaren.

het branden van koffie

Conclusie

Dus het antwoord op de vraag hoe je koffie het beste kunt bewaren is in een donkere afgesloten container op een koele plek. Zo behoud je de meeste smaak!

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk