Skip to content
Blog

Kan ik verschil proeven in verschillende soorten koffie?

5 december 2023
4 minuten lezen
Nieuws

“Over smaak valt niet te twisten” is een veel gehoorde uitspraak. Maar smaak is wel erg belangrijk bij het maken van een keuze omtrent koffie op het werk. Want voor je het weet heb je al je collega’s klagend aan je bureau staan over de smaak van de koffie.

Wij krijgen vaak vragen over smaak van koffie

Als inkoper heb je het vaak voor het zeggen als het gaat om de koffievoorziening. Dit betekent echter ook dat jij wordt aangekeken als het niet goed gaat of niet goed smaakt. Wij krijgen vaak vragen over de smaak van koffie en hoe je verschil in koffie het beste kan proeven. Regelmatig organiseren wij smaakproeven op locatie of in onze eigen showroom met een aantal mensen van het bedrijf. Samen met deze klanten gaan wij dan op zoek naar de lekkerste koffie voor op het werk.

Hoe kan je verschil proeven?

Vandaag leggen wij uit hoe je aan de hand van het Coffee Taster’s Flavor Wheel, ook wel koffie smaakwiel genoemd, de verschillende koffies kan proeven. Daarbij is het belangrijk te weten dat je alle zintuigen kan gebruiken. Dit is iets wat wij ook vaak tijdens onze smaakproef in onze showroom uitleggen. Om vervolgens samen op zoek te gaan naar de koffiefavoriet van onze klant.

Zintuigen zijn belangrijk

Proeven is een waarneming die plaatsvindt door een interactie tussen de zintuigen waaronder zien, proeven, ruiken, voelen en horen. Aroma, zuurgraad, body en smaak zijn de belangrijkste factoren waarop koffie beoordeeld wordt bij het koffie proeven.

NIEUWSGIERIG NAAR ZINTUIGEN EN KOFFIE PROEVEN?

Coffee Taster’s Flavor Wheel

In de wereld van koffie is er een speciaal koffie smaakwiel, het Coffee Taster’s Flavor Wheel, ontwikkeld door de Specialty Coffee Association of America (SCAA). Dit is een hulpmiddel om smaken en geuren van koffie beter te omschrijven. Dit smaakwiel is voor de meeste koffiedrinkers te complex, verwacht dus niet dat je direct alle smaken en aroma’s van de koffie kan benoemen.

De smaakbenamingen op het smaakwiel zijn niet zomaar verzonnen. Het zijn gedocumenteerde smaken die kunnen worden geïdentificeerd door koffieprofessionals en sensorische wetenschappers en door middel van een smaakwiel toegankelijk gemaakt voor koffieliefhebbers.

Tijd om koffie te proeven

Allereerst zet je een kopje koffie zonder melk en suiker want dat beïnvloedt de smaak. Neem een slokje van je koffie en probeer te ontdekken wat je proeft. Hiervoor moet je ook je neus gebruiken want geur is een belangrijk onderdeel van de beleving.

Smaakproef formulier

Wij gebruiken tijdens onze smaaksessies in de showroom vaak ons smaakproef formulier. Dit formulier helpt je bij de verschillende stappen in het beoordelen van de koffie. Je begint met het kijken naar de koffie. Hoe ziet de koffie qua kleur en crèma eruit? De stap daarna is ruiken, want aroma’s zijn belangrijk. Is de intensiteit van de geur licht of sterk? En wat ruik je precies? Wij vragen onze klanten altijd te proberen een geur te benoemen.

Benoem de smaken

De lastigste stap in het proeven en beoordelen van koffie is het benoemen van de smaken. Wij gebruiken hiervoor een vereenvoudigd koffie smaakwiel met 6 basissmaken, namelijk: fris fruit, noten, zoet fruit, bloemen, chocola en kruiden. Het is voor veel beginners al vaak lastig om een van deze zes smaken te onderscheiden in de koffie. Er is ook geen goed of fout antwoord, uiteindelijk draait het allemaal om je eigen beleving en voorkeur.

Het eindoordeel

Als laatste stap vragen wij onze klanten de belangrijkste vraag: Vond je de koffie lekker? Oftewel, wat is je eindoordeel. Door elke koffie te proeven en een beoordeling te maken kunnen wij vaak samen met onze klant op de meest favoriete koffie uitkomen.

NIEUWSGIERIG NAAR SMAAKPROFIELEN VAN ONZE KOFFIE?

Het antwoord

Het antwoord op de vraag: “Kan ik verschil proeven in verschillende soorten koffie?” is ja. In het begin is het misschien nog lastig, maar als je veel oefent wordt het steeds makkelijker. Door veel koffie te proberen is het mogelijk om de kunst van het proeven beter te leren beheersen.

ZELF EEN SMAAKTEST ERVAREN? NEEM CONTACT OP!

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk