Koffiedik inzamelen en recyclen, kan dat?
Bij het zetten van koffie blijft vaak residu achter. Of je het nu koffiedik, koffiedrap of koffiedroes noemt, het hoort nu eenmaal bij het zetten van koffie. Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om koffiedik in te zamelen en te recyclen. Vandaag geven wij antwoord.
Koffiedik inzamelen en recyclen
Het recyclen van koffiedik lijkt interessant, maar het duurzaam inzamelen en recyclen van koffiedik is in praktijk in veel gevallen niet haalbaar, omdat de hoeveelheid koffiedik te klein is. Koffiedik kan worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten, maar dan moet het koffiedik wel binnen zeer korte tijd worden verwerkt. Om dit voor elkaar te krijgen zal het koffiedik elke twee weken moeten worden ingezameld. Bij het ophalen van een kleine hoeveelheid koffiedik is het recyclen niet zo duurzaam door de CO2-uitstoot van de transportbeweging.
Close Future koffierecycling
Coffee Fresh heeft een oplossing voor koffiedik binnen grote organisaties, namelijk Close Future koffierecycling. Close Future koffierecycling is voor iedere organisatie die bonenkoffie schenkt en meer dan 1.200 kopjes koffie of 10 kilo koffiebonen per week gebruikt. Close Future koffierecycling is een aanvulling op je afvalverwerking, ongeacht wie de afvalophaler is van je andere afvalstromen. En Close Future koffierecycling kan gemakkelijk geïntegreerd worden in je huidige koffiecontract.
Maar wat dan?
Geen grote organisatie, maar wil je toch iets met het koffiedik doen? Geen probleem: Er zijn duurzamere oplossingen voor het hergebruiken van koffiedik. Deze oplossingen zijn eigenlijk ook nog eens erg makkelijk. Wij geven je 7 tips voor het hergebruiken van koffiedik.
1. Bemest je tuin
Koffiedik bevat stikstof en is daarom een uitstekende natuurlijke meststof voor tuinplanten die een zure grond vereisen, zoals rozen en hortensia’s. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
2. Maak compost
Heb je nu geen bemesting voor je grond nodig? Dan kan je het koffiedik op de composthoop gooien. Uiteindelijk heb je dan compost om op een later moment je tuin mee te bemesten.
3. Houd slakken op afstand
Door koffiedik over het zand in je tuin te strooien houd je slakken op afstand. Slakken houden namelijk niet van de hoge zuurgraad van het koffiedik en zullen daardoor niet over deze grond kruipen.
4. Neutraliseer geuren
Koffiedik neemt geuren op. Mocht je last hebben van nare geurtjes in je koelkast, dan kan je een schoteltje met koffiedik achterin de koelkast zetten. Dit zal de nare geurtjes opnemen. Vervang ongeveer elke twee weken dit koffiedik en je zal geen last meer hebben van die geurtjes.
5. Gebruik het als een natuurlijke reinigingsscrub
Een hele andere maar duurzame oplossing is het gebruiken van koffiedik als scrub. Meng een beetje koffiedik door je favoriete douchegel en je hebt in no-time een heerlijke scrub. Natuurlijk daarna wel even goed afspoelen!
6. Kweek oesterzwammen
Zoals wij al noemden is koffiedik ideaal voor het kweken van oesterzwammen. Er zijn een aantal kwekerijen waar koffiedik ook daadwerkelijk gebruikt wordt, dus mocht er één bij je in de buurt zitten kan je natuurlijk even contact opnemen. Wellicht ontstaat er tussen jullie dan wel een mooie samenwerking.
7. Maak koffiekunst
Nee, wij bedoelen dit keer niet de koffiekunst die je kent als latte art. Maar schilderingen gemaakt met koffie als verf. Er zijn een aantal schilders in de wereld die van koffiekunst hun beroep hebben gemaakt. De kunstwerken zijn zo uniek door de verschillende tinten bruin. Neem maar eens een kijkje op Instagram, bijvoorbeeld het account van @Split_Coffee, en ontdek de geweldige koffiekunst.
Heb jij nog andere ideeën?
Wellicht ben je na het lezen van dit bericht geïnspireerd geraakt en heb je zelf misschien ook nog wel ideeën voor het hergebruiken van koffiedik. Laat je het ons weten?