Plastic afval, wat kan je er mee doen?
Volgens het Afvalfonds Verpakkingen wordt er in Nederland jaarlijks ongeveer 1,9 miljoen ton plastic afval gegenereerd. Dit komt neer op ongeveer 110 kilogram per persoon per jaar. Hiervan wordt ongeveer 50% gerecycled, terwijl de rest wordt verbrand of gestort. Het plastic afval dat wordt gegenereerd in Nederland bestaat uit verschillende soorten plastic verpakkingen, zoals flessen, folie, zakken, potjes en bakjes. Deze verpakkingen worden gebruikt voor voedsel, dranken, cosmetica, schoonmaakmiddelen en andere producten.
Het is belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid plastic afval die we genereren en hoe we het op een duurzame manier kunnen beheren en verminderen. Door te kiezen voor producten met minder verpakkingsmateriaal, het recyclen van plastic afval en het vermijden van wegwerpplastic kunnen we de impact op het milieu verminderen.
Wat kunnen we doen met plastic afval?
Er zijn verschillende manieren om plastic afval te recyclen of op andere manieren te gebruiken:
Recycling
Veel soorten plastic afval kunnen worden gerecycled, waardoor het opnieuw kan worden gebruikt in de productie van nieuwe producten. Plastic flessen, zakken, bakjes, enz. kunnen vaak worden gerecycled.
Close Future koffiemeubel
Ook wij laten ons plastic afval recyclen. Ons plastic afval wordt gered van de verbrandingsoven om vervolgens te worden ingezet als grondstof voor een koffiemeubel. Ons Close Future koffiemeubel is gemaakt van een restproduct van samengestelde plastics en bestaat voor 95% uit gerecycled afvalplastic. Het materiaal is naast voor een koffiemeubel ook al gebruikt voor een nieuwe bank waarop onze collega’s rustig een kopje koffie kunnen drinken in hun pauze.
Upcycling
In plaats van het recyclen van plastic afval, kan het ook worden geüpcycled. Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Door upcycling hoeven er minder materialen te worden aangeschaft, worden er minder grondstoffen gebruikt en wordt er dus minder CO2 uitgestoten. Bijvoorbeeld, plastic flessen kunnen worden omgezet in decoratieve bloempotten.
Composteren
Sommige soorten plastic afval, zoals biologisch afbreekbaar plastic, kunnen worden gecomposteerd. Dit betekent dat ze worden afgebroken door bacteriën en worden omgezet in compost. Deze bioplastics zijn gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren, zoals PLA, PHA of PBAT, die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals zetmeel, suikerriet of maïs.
Om deze composteerbare bioplastics te kunnen afbreken, moet het composteerproces onder de juiste omstandigheden plaatsvinden. Dit betekent dat de compostering moet worden uitgevoerd in een speciale composteerinstallatie die de juiste temperatuur, vochtigheid en beluchting biedt. Composteerbare bioplastics moeten apart worden ingezameld en kunnen niet worden gerecycled met traditionele kunststoffen.
Hergebruik
Plastic afval kan ook worden hergebruikt, zo kan een plastic zakje bijvoorbeeld gebruikt worden als vuilniszakken of als verpakking voor andere producten.
Vermindering
Het verminderen van de hoeveelheid plastic afval die we produceren, is de beste oplossing voor het probleem. Door bijvoorbeeld herbruikbare tassen, flessen en bakjes te gebruiken, kunnen we de hoeveelheid plastic afval die we produceren verminderen.
Maar hoe werkt dat recyclen van plastic dan?
Het recyclen van plastic omvat een aantal stappen. Deze willen we graag nog even kort belichten.
1. Inzamelen
Plastic afval wordt ingezameld en naar een recyclingbedrijf gebracht. Er zijn verschillende manieren waarop plastic afval kan worden ingezameld, bijvoorbeeld door middel van inzamelingsacties, gescheiden inzameling bij huishoudens of bedrijven, of door recyclingbakken op openbare plaatsen.
2. Sorteren
Het ingezamelde plastic afval wordt gesorteerd op basis van het type plastic en de kleur. Dit is belangrijk omdat verschillende soorten plastic verschillende eigenschappen hebben en daarom op verschillende manieren moeten worden gerecycled.
3. Reinigen
Het gesorteerde plastic afval wordt gereinigd om vuil en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit is belangrijk omdat verontreinigingen het recyclingproces kunnen verstoren.
4. Verkleinen en smelten
Het plastic afval wordt vervolgens verkleind tot kleine stukjes, zodat het gemakkelijker kan worden verwerkt. De kleine stukjes plastic worden verhit en gesmolten, waardoor ze kunnen worden omgevormd tot nieuwe producten.
5. Vormgeven
Het gesmolten plastic wordt in de gewenste vorm gebracht, bijvoorbeeld als korrels, folie, buizen of andere producten. Daarna kan het nieuwe plastic worden gebruikt in de productie van nieuwe producten, zoals flessen, zakken, speelgoed, enz.
Tot slot
Het recyclen van plastic is een belangrijke manier om de hoeveelheid afval te verminderen en het milieu te beschermen. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de verschillende soorten plastic en hoe ze moeten worden gerecycled om ervoor te zorgen dat het proces zo efficiënt en effectief mogelijk is.