Waar komt koffie vandaan? Hoe is het ontdekt?
Wat is het verhaal achter koffie, waar komt het oorspronkelijk vandaan en hoe is het ontdekt? Wij geven je vandaag een korte geschiedenisles om antwoord te geven op deze vragen.
Geitenherder Kaldi
Hoewel niemand zeker is van de oorsprong, zijn er verschillende verhalen en legendes die men vertelt over de oorsprong en ontdekking van koffie. Een van die legendes gaat over geitenherder Kaldi in Ethiopië.
LEES MEER OVER DE OORSPRONG VAN KOFFIE
Stimulerende bessen
Het verhaal gaat dat Kaldi koffie ontdekte nadat zijn geiten rode bessen hadden gegeten van een bepaalde plant. Zijn geiten werden daarna zo actief en vol energie dat ze ’s nachts niet eens gingen slapen. Kaldi vertelde dit aan de abt van een plaatselijk klooster, die er vervolgens een drank van maakte. Hij ontdekte dat het ervoor zorgde dat hij de hele dag alerter bleef, zelfs bij het avondgebed. De abt deelde zijn kennis met andere monniken en het verhaal van de stimulerende bessen verspreidde zich richting het Arabische schiereiland.
De verspreiding over de wereld
In de 15de eeuw begon hier de koffieteelt en handel en verspreidde zich langzaam naar verschillende landen. Het werd niet alleen thuis gedronken maar ook in lokale koffiehuizen. Hier kwamen mensen samen om te praten, nieuws te delen en te luisteren naar muziek. Het werd één van de belangrijkste ontmoetingsplekken in dorpen en steden.
Europese wereldreizigers
Toen Europese wereldreizigers de drank ontdekten, namen zij dit mee naar Europa en werd het ook hier erg populair. Vroeg in de 17de eeuw begonnen handelslieden van verschillende landen te experimenteren met het verbouwen van de koffieplant in hun koloniën. Halverwege de 17de eeuw begonnen de Nederlanders met het verbouwen van koffie in Sri Lanka en Indonesië, pas 60 jaar later brachten zij het naar Suriname. Dit was het begin van de koffieteelt in Zuid-Amerika.
Belangrijkste koopwaar ter wereld
Tegen het einde van de 18de eeuw was koffie één van de meest winstgevende exportgewassen en niet meer weg te denken uit de samenleving. Ook tegenwoordig is koffie de op één na belangrijkste koopwaar ter wereld.