Wat is het Max Havelaar fairtrade keurmerk?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Wat is Max Havelaar fairtrade keurmerk?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde organisatie, in Nederland ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk. Veel mensen denken dat fairtrade alleen over koffie gaat. Aanvankelijk betrof het keurmerk inderdaad alleen koffieboeren. Maar inmiddels gaat het over veel meer producten, van bananen tot chocolade, van thee tot wijn. Het keurmerk staat inmiddels op 27-duizend producten in 120 landen.
Max Havelaar fairtrade keurmerk

Waarom is fairtrade belangrijk?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het zorgt er voor dat zij kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren nog steeds in onzekerheid over hun inkomen. De fluctuerende wereldmarktprijs, armoede en uitbuiting zijn elke dag weer een bedreiging voor de boeren en arbeiders. De standaarden van fairtrade zijn gericht op een beter bestaan voor deze arbeiders en boeren.
Fairtrade werkt onder andere aan:
  • het versterken van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden;
  • het ondersteunen van boeren en arbeiders om een betere plek te verwerven in de handelsketen;
  • het toegankelijk maken van kennis, middelen en diensten voor boeren;
  • het ondersteunen van boeren in samenwerkende coöperaties;
  • het ondersteunen van duurzame productie en ontwikkeling.
Het uitzoeken en sorteren van koffiebessen

Wat is het verschil met andere keurmerken?

Het belangrijkste verschil van het fairtrade keurmerk ten opzichte UTZ, Rainforest Alliance en Bio is het feit dat fairtrade het enige label is dat een minimumprijs hanteert. Boerencoöperaties aangesloten bij fairtrade krijgen een eerlijke prijs voor hun waar, een prijs die leidt tot een hoger en stabieler inkomen. Daarnaast krijgen de coöperaties een extra premie, die zij kunnen besteden aan bedrijfsontwikkeling, zoals het verbeteren van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur.

Op naar 100% gecertificeerde koffie

Coffee Fresh heeft niet alleen aandacht voor de kwaliteit van de koffie, maar ook voor de mens achter het product. Wij vinden het belangrijk om zelf ook te investeren in een duurzame samenleving. Ruim 95% van onze soorten Coffee Fresh koffie zijn gecertificeerd.

Wij streven naar 100% gecertificeerde koffie. Dat is een heel bewust streven: we willen met onze koffie bijdragen aan een betere wereld.
Coffee Fresh duurzaam

Bekijk informatie over andere koffie keurmerken