De veranderingen in de koffiewereld door COVID-19
01 december 2020
4 minuten leestijd

Meer thuiswerken en thuis koffie drinken
In 2020 is thuiswerken een soort nieuw normaal geworden. Een groot deel van dit jaar hebben werknemers in Nederland thuis hun werk uitgevoerd. Aan de keukentafel, op zolder of in een geïmproviseerd kantoor, massaal werken wij thuis. Wij vermoeden dat een groot deel van thuiswerkend Nederland nog wel een tijd (deels) thuis blijft werken. Dat betekent dat er ook meer koffie thuis gedronken wordt. Waar we eerder alleen tijdens het ontbijt een kopje koffie dronken, wordt nu de hele dag door thuis koffie gezet.
Werknemers willen thuis ook lekkere koffie
Als je dan de hele dag thuis werkt, wil je natuurlijk wel lekkere koffie. Maar dat blijkt voor veel mensen een hele zoektocht. Er zijn zo veel verschillende zetmethodes te gebruiken. En zo veel smaken koffie in de supermarkt te verkrijgen, wat kies je dan? Senseo of Nespresso? Of toch een echte espressomachine met verse koffiebonen? En hoe zorg je ervoor dat er een goede kop koffie uit komt? Allemaal vragen waar je als beginnende thuiswerker mee te maken krijgt. Misschien toch maar even een kijkje nemen op onze speciale koffie kennis pagina.


En wie betaalt?
Ook op kantoor verandering


Even op kantoor, dan een extra kopje koffie
Meer koffie to go


Andere problemen door COVID-19
De veranderingen in Nederland zijn eigenlijk maar klein in vergelijking met de landen waar koffie haar oorsprong vindt. Wij moeten ons leven een beetje aanpassen, maar kunnen dit over het algemeen redelijk makkelijk doen. Waar er echt problemen ontstaan is in landen waar men het al minder goed heeft, koffielanden in Zuid-Amerika bijvoorbeeld.
Hogere kosten en minder inkomsten
In Zuid-Amerika begon de verspreiding van corona iets later, maar niet minder heftig. Binnen no-time zaten landen zoals Peru, Colombia, Brazilië en Ecuador op slot, met alle gevolgen van dien. Door de aanpak van de regeringen om COVID-19 onder controle te krijgen, lopen koffieboeren tegen vele problemen aan. Zo is er te weinig mankracht om alle koffie op tijd te oogsten. Daarnaast maken wegversperringen het extreem lastig om koffie te vervoeren. Zo ontstaan hogere productie kosten en minder inkomsten voor de koffieboeren, die het in veel gevallen al erg lastig hebben.

Samen tegen corona
Zoals je kan lezen zijn er door Covid-19 veel veranderingen in de koffiewereld, dichtbij huis maar ook verder weg. We kunnen de situatie helaas niet mooier maken dan deze is. Hoewel wij net als heel veel anderen graag zouden willen dat alles weer als vanouds is, ziet het er naar uit de werkomgeving misschien wel voorgoed is veranderd. We moeten er samen de schouders onder zetten, want samen staan wij sterk. Samen kunnen wij dit virus verslaan!