Zo word je koffiekenner

Je bent een liefhebber van koffie, maar je wilt er graag meer over leren?
Dan is dit dé pagina voor jou!

Ontdek hier alles wat je moet weten over koffie en word koffie expert.

Espressobonen

Als wij het hebben over espressobonen dan hebben wij het over verse koffiebonen voor een bonenmachine.


Freshbrew

Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem.

Instant

Instant koffie wordt ook wel oploskoffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie.Fairtrade

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationaal erkend symbool van ecologische, sociale en economische duurzaamheid.Biologisch keurmerk

De term ‘biologisch’ is binnen de EU slechts toegestaan op landbouwproducten en levensmiddelen wanneer deze aantoonbaar voldoen aan de daarvoor geldende eisen.

espresso

Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.

dubbele espresso

Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd.

ristretto

Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water.

café crème

Een café crème is de “standaard” kop koffie die wij allemaal kennen.cappuccino

Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk.
cappuccino speciaal

Een cappuccino speciaal is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.

caffè latte

Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.

café au lait

Een café au lait is koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.


latte macchiato

Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk, waarbij je begint met de melk en het melkschuim en hier een espresso aan toevoegt.

café mocca

Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk.


Wiener melange

Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept. Wiener melange wordt gemaakt met koffie, cacao en slagroom of melkschuim.

koffie verkeerd

Een koffie verkeerd is een koffie met veel warme melk. De verhouding melk en koffie is ongeveer half om half.


espresso choc

Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim. Er ontstaat hierdoor een heerlijk volle, zoetige espresso met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim.

koffie choc

Koffie choc is een een koffie met cacao en melkschuim. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie.

americano

Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water, waardoor het minder sterk wordt qua smaak.

caffè macchiato

Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim.flat white

De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.

cortado

Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.Brazilië

Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


AeroPress

De Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring.

Cafetière

De cafetière is een zeer gebruiksvriendelijke en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten.Sifon

De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten.

Chemex

De Chemex is een glazen filterkoffiezetter. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot.

Moka pot

De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt.

Hario V60

De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.

Espressomachine

Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst.Filterapparaat

Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie.