Ga naar de inhoud

Koffie uit brazilië

Brazilië

Al decennia staat Brazilië op eenzame hoogte als het op koffieproductie aankomt. In 2023 was het land goed voor ruim 30% van de mondiale koffieproductie. Ook diverse melanges van Coffee Fresh komen (deels) uit Brazilië, waaronder de MEDIA en PRIMO bonen. We zoomen in op de koffieproductie in het grootste land van Zuid-Amerika.

Wat is het aandeel van Brazilië in de koffieproductie?

In de meest recente cijfers over de koffieproductie is de totale productie van Brazilië 3,4 miljoen ton koffie. Dat is zo’n 30,8 procent van de wereldwijde productie van koffie.

Dat juist in Brazilië zoveel koffie verbouwd wordt, mag weinig verbazing wekken. Het tropische maar stabiele klimaat, maar ook de omvang van het land, maken het geschikt voor koffieteelt. Vooral omdat koffie een gevoelige plant is, die het best groeit op gemiddelde hoogte en in stabiele, relatief warme klimaten.

Wat is de jaarproductie?

Koffie wordt verhandeld in zakken van 60 kg, ook wel koffiebalen genoemd. In 2023 werden er zo’n 55 miljoen deze zakken koffiebonen geproduceerd. Ongeveer 65% van die jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

In Brazilië wordt zowel Arabica als Robusta geteeld. De laatste jaren is met name de teelt van Arabica in opkomst; het aandeel daarvan in de totale productie bedraagt tussen de 70 en 80 procent. Robusta wordt voornamelijk in de zuidoostelijke deelstaat Espírito Santo geteeld, waar ongeveer 80% van de plantages Robusta koffiebonen verbouwen. Sinds enige tijd wordt er ook veel Robusta geproduceerd in de noordwestelijke staat Rondônia. De Arabica wordt grotendeels in de deelstaten aan de kust van Brazilië geteeld.

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De oogsttijd van koffie is altijd afhankelijk van meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld de locatie van de plantage, de hoogteligging, het weer en klimaat. De oogsttijd van koffie in Brazilië loopt van mei tot september. De koffie wordt meestal in de droge seizoen geoogst, waardoor de opbrengst aan rijpe koffiebonen het hoogst is.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Brazilië?

Het smaakprofiel van koffie uit Brazilië kun je het best omschrijven als koffie met een lage aciditeit maar een milde body. De koffie is vaak zoet met chocolade en nootachtige smaken. Echter hangt het smaakprofiel ook samen met welke wijze de koffie wordt verwerkt na de oogst, hoe de koffie wordt gebrand en natuurlijk hoe de koffie uiteindelijk wordt gezet. Dit alles heeft invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? We zijn benieuwd naar je vragen en vertellen je graag meer.

Neem gerust contact met ons op.

Contactformulier

Heb je een vraag, opmerking of iets anders dat je met ons wil delen? Vul het onderstaand contactformulier in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ilona
helpdesk