Skip to content

Koffie uit honduras

Honduras

Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

Wat is het wereldmarktaandeel?

Met een aandeel van 4,3% staat Honduras op de zesde plaats van de wereldranglijst. Honduras is een laatbloeier als het gaat om de export van koffie. Hoewel de geologische en klimatologische omstandigheden in Honduras lijken op die van de buurlanden, is vooral het gebrek aan infrastructuur en transport een belangrijke oorzaak van de langzame opkomst van de koffie-export.

Wat is de jaarproductie?

De jaarproductie van koffie is 7,45 miljoen zakken koffie van 60 kg per zak. Daarmee komt Honduras erg dicht bij de 7,5 miljoen zakken koffie uit Ethiopië. De kwaliteit liet lang te wensen over maar nu er flink wordt geïnvesteerd in de plantages gaat de kwaliteit en de opbrengst van de koffieplanten sterk vooruit.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

In Honduras wordt alleen Arabica verbouwd. Deze plant is erg gevoelig voor klimaatverandering. Overmatige regen maakt het gewas kwetsbaar voor schimmelziektes zoals koffieroest en plagen als de koffieboorkever. De plantages in Honduras hebben met name te kampen met koffieroest. Koffieproducenten worden daardoor geconfronteerd met verhoogde productiekosten om roest te voorkomen.

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De koffieoogst vindt plaats in november tot en met maart. Veel gebieden in Honduras hebben een erg vochtig klimaat, dit maakt het lastig om de koffiebonen te drogen na het oogsten. De koffiebonen worden door sommige boeren daarom in tunnels of mechanisch gedroogd.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Honduras?

Er zijn veel verschillende smaken in Hondurese koffie te benoemen, maar de beste koffies hebben vaak een complexe fruitige kwaliteit en een levendige sappige zuurgraad. Naast deze complexe smaken kan koffie uit Honduras ook heel mild en licht zijn.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk