Op de koffie bij Neuteboom Coffee Roasters

    20 mei 2016
    3 minuten leestijd

Coffee Fresh op bezoek bij Neuteboom Coffee Roasters

Een deel van onze Coffee Fresh koffie wordt door Neuteboom Coffee Roasters gebrand en verpakt. Door samen te werken met Neuteboom Coffee Roasters bieden wij onze klanten een goed product met een goed verhaal. Maar hoe gaat dat eigenlijk? Het branden van koffie? Wij gingen op de koffie bij Neuteboom Coffee Roasters en namen een kijkje in de fabriek om te zien waar Coffee Fresh koffie vandaan komt.
Neuteboom, de duurzame koffiebrander bord aan muur
Sfeerafbeelding van proeflokaal bij Neuteboom Coffee Roasters
Wij werden hartelijk ontvangen door Jan Herman Reuvekamp, sales manager bij Neuteboom Coffee Roasters. Tijdens de introductie konden wij genieten van een heerlijke kop koffie uit een van de piston machines die in de ontvangstruimte staan. De sfeer van deze ruimte geeft je het gevoel dat je in Italië bent. Ondertussen vertelde Jan Herman ons alles over de historie van koffie, verschillende soorten koffie en de verschillen tussen keurmerken zoals Max Havelaar fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance.

De rondleiding

Daarna mochten wij de fabriek in, maar niet voordat wij een voorzien waren van een wegwerpjasje en haarnetje. De tour begint in het magazijn, hier liggen honderden balen met koffie. Op elke zak staat uit welk land de bonen komen, of er een keurmerk op zit en hoeveel de baal weegt.
Accountmanager Rakesh ruikt aan ongebrande koffiebonen
Ruwe koffiebonen, verschillende soorten

Ruwe koffiebonen

Rob ten Elshof, productontwikkelaar bij Neuteboom laat ons diverse soorten ruwe koffiebonen zien. Zo krijgen wij een beeld van de verschillen in gewassen en ongewassen bonen, de verschillen in Robusta en Arabica koffiebonen en de invloed van het land en hoogte waarop de bonen worden verbouwd. Dit alles heeft invloed op het uiterlijk, de smaak en de geur van de koffiebonen.

Het brandproces

Hierna gaan wij door naar de branders, het hart van de fabriek. In de controlekamer krijgen wij uitleg over het brandproces. Rob vertelt ons over de eerste crack, het moment dat de bonen beginnen uit te zetten. Dit is een belangrijk proces tijdens het koffie roosteren, want de smaak- en geurprocessen komen op gang. Na de eerste crack ontwikkelen de kenmerkende smaken van koffie. Vanaf dit punt gaat het snel; aan de koffiebrander de lastige taak om het karamelliseren van de boon op het juiste moment te stoppen. Na het branden van de koffiebonen wordt de koffie zo snel mogelijk luchtdicht verpakt. Want licht en zuurstof zijn van directe invloed op de kwaliteit van de koffie.

De kunst van het samenstellen

Als laatste krijgen wij een kijkje in de ruimte waar Rob koffiemelanges samenstelt. Dit gebeurt voor het brandproces en is eigenlijk de belangrijkste stap en het geheim van de koffiebrander. Rob laat ons een aantal koffiesoorten zien en proeven en hij legt ons uit dat elke koffie anders is. Door de verschillende samenstellingen krijg je verschillende koffiemelanges, zoals bijvoorbeeld de Coffee Fresh premium of Coffee Fresh regular.
Koffie cupping, ruiken koffie aroma
Deze leerzame dag werd natuurlijk afgesloten met, hoe kan het ook anders, een kopje koffie!

Over Neuteboom Coffee Roasters

Sinds de oprichting in 1891 is Neuteboom een onafhankelijke koffiebranderij gevestigd in Almelo. Neuteboom Coffee Roasters bestaat ondertussen al 125 jaar en is de grootste koffiebrander in Europa als het gaat om Max Havelaar Fairtrade koffie. De eerste fairtrade koffie van Max Havelaar werd in 1988 gebrand door Neuteboom Coffee Roasters. Vanaf 2009 kan Neuteboom zelfs CO2-neutrale koffie leveren.
Neuteboom, de duurzame koffiebrander