Het leven van een koffieboer in beeld

22 mei 2018

Welke koffie je ook drinkt, één ding is zeker: het heeft een hele weg afgelegd voor het in je kopje beland. Wij hebben al eens beschreven hoe de weg van bes tot kopje er uit ziet. Vandaag gaan wij eens dieper in op de plek waar het allemaal begint: bij de koffieboer. Wie zijn de mensen achter de koffiebonen? En hoe ziet een dag op een koffieplantage er uit?
De lekkerste Arabica bonen komen vaak van steile heuvels, want deze koffieplant groeit het beste op hoogtes boven de 1000 meter. Zoals bijvoorbeeld in Colombia, waar uitsluitend arabica bonen worden verbouwd. Het klimaat en het landschap in Colombia zijn perfect voor deze soort, de temperatuur is koeler en er is minder luchtvochtigheid dan bijvoorbeeld in Azië. Perfecte omstandigheden voor de arabica plant.

De familie van José María die in Finca Santa Cruz, Colombia

Veel koffieplantages in Colombia zijn al generaties in een familie. Van vader op zoon wordt de plantage doorgegeven. En iedereen in de familie draagt zijn steentje bij. Zoals de familie van José María die in Finca Santa Cruz, Colombia woont. Op zijn plantage zijn de arbeiders hard aan het werk, de koffiebessen worden met stevige grip van de planten getrokken en in grote manden gedaan. Het is geen makkelijk werk, het terrein is ongelijk en op veel plekken steil. De arbeiders moeten zowel de hoge als lage takken bereiken, waarbij er gelet moet worden op het plukken van alleen de rijpe koffiebessen.

Koffiebessen plukken
op naar de markt

De dag begint om 03:30

In de keuken van de familie worden de voorbereidingen voor de volgende maaltijd van de arbeiders getroffen, dit is één van de vier maaltijden die zij dagelijks krijgen. Dat betekent voor de vrouw van José, Diana, een drukke dag. Op naar de markt, maar eerst anderhalf uur lopen om bij de dichtstbijzijnde bushalte te komen. Met volle tassen legt ze dezelfde route naar huis af, maar dan bergopwaarts. Het bereiden van de maaltijden kan ook zo twee uur in beslag nemen. Vandaar dat haar dagen, net als die van haar man, al om 03:30 s ’nachts beginnen.

Na het oogsten komt het verwerken

Als de werkdag van de arbeiders er op zit worden de zakken vol geoogste koffiebessen klaargemaakt voor de volgende stap. Met behulp van een paard worden de zakken naar de loods gebracht voor verwerking. De arbeiders gieten de zakken leeg in een verwerkingsmachine. Alle koffie in Colombia wordt op een natte wijze verwerkt, dit betekent dat de rijpe koffiebessen maximaal 2 dagen in water geweekt alvorens het vruchtvlees wordt verwijderd. Het eindproduct is een ‘groene boon’: een koffieboon die nog rauw en niet-geroosterd is. Deze bonen moeten verder drogen.

Alle koffie in Colombia wordt op een natte wijze verwerkt
Zakken van utz

Eerlijke prijs

José María weet precies wanneer de bonen klaar zijn om naar de loods van de inkoopcoöperatie te gaan. De koffiebonen moeten op ongeveer 12% vochtigheid zitten, dit kan José met zijn jarenlange ervaring horen door de koffiebonen in zijn handen te schudden en hij kan het ook zien aan de manier waarop de buitenste laag afbladert van de groene boon. In de loods van de coöperatie ondergaan de bonen verschillende testen om de kwaliteit en dus de prijs per kilo te bepalen. José krijgt doordat hij onderdeel is van een gecertificeerde coöperatie een eerlijke prijs voor zijn koffie. Zo kunnen hij en zijn familie leven van de koffieplantage.

Bronnen:
1 Nestlé (2015). The Coffee Table Book - Coffee Country (p.26-69).