Koffie op het werk, waar moet je op letten? 10 tips

    03 oktober 2017
    4 minuten leestijd

Het blijkt vaak lastig te zijn voor inkopers om een passende koffievoorziening te vinden. Wij geven je daarom 10 tips voor het inkopen van een koffievoorziening.

1. inventariseer de huidige koffievoorziening

Het startpunt van de zoektocht begint bij de huidige voorziening. Wie is de huidige leverancier? Hoelang loopt het contract nog? Hoe bevalt de huidige koffieautomaat? Welk type zetsysteem is het en voldoet deze nog? Zijn er veel technische problemen geweest? Hoe was de serviceverlening? Al deze vragen zijn belangrijk bij je zoektocht naar een nieuwe koffieautomaat. De antwoorden geven namelijk inzicht in de wensen en eisen voor een nieuwe koffievoorziening.

2. bespaar tijd door het formuleren van wensen en eisen

Voor je aan de slag gaat met het zoeken naar koffieleveranciers, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de eisen en wensen. De antwoorden op de vragen hierboven zijn een beginpunt, natuurlijk kun je ook nog nadenken over de technische specificaties van de automaat en de wensen van je medewerkers. Neem de tijd voor deze gedegen voorbereiding, dit levert je later tijd op.

3. durf te veranderen

Veel inkopers zijn voorzichtig met veranderingen op het gebied van de koffievoorziening. Ondanks negatieve geluiden van medewerkers over de huidige voorziening durven inkopers niet de stap te zetten om te kiezen voor een nieuwe koffieautomaat. Verandering zorgt vaak voor weerstand door angst voor het onbekende, maar een verbetering van koffie kan zeker zorgen voor meer gemotiveerde medewerkers. Dus durf te veranderen in koffie of zetsysteem mits dit natuurlijk passend is in je bedrijfssituatie.

4. wees klaar voor de toekomst

De wereld om ons heen verandert voortdurend, wij worden steeds bewuster. Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bij het inkopen van een nieuwe koffievoorziening is het dan ook slim om nu al rekening te houden met de eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid binnen je organisatie en branche. Door nu te kiezen voor een duurzame koffieleverancier, ben je klaar voor de toekomst.

5. hou rekening met onderhoud en schoonmaaktijd

Soms is er een behoefte aan een luxere koffieautomaat, bijvoorbeeld een koffiemachine met koffiebonen en verse melk. Maar vaak wordt vergeten dat dit soort machines meer onderhoud en schoonmaaktijd vereisen. Het is dus van belang om je af te vragen wie de koffieautomaat dagelijks reinigt en hoeveel tijd er beschikbaar voor is.

6. onderzoek welk zetsysteem geschikt

Bij het kiezen van een nieuwe koffievoorziening is het belangrijk dat er wordt gekeken welk zetsysteem het meest geschikt is. Een koffieautomaat met verse espressobonen geeft een heerlijke kop koffie, maar heeft een langere zettijd dan een instant koffiemachine. Tegenwoordig is er allerlei zetapparatuur verkrijgbaar en er zijn diverse koffiesoorten die passen bij de methode die wordt gekozen. Maar welke zetmethode ook gekozen wordt: de versheid van de koffie en de juiste afstelling spelen altijd een belangrijke rol bij de smaak van je koffie.

7. bekijk wie er gebruik gaat maken van de koffievoorziening

Ook belangrijk is de vraag wie de koffieautomaat gaat gebruiken. Hoeveel mensen pakken dagelijks een kopje koffie uit de automaat en wat zijn hun voorkeuren? Drinken ze liever een koffievariatie, zoals cappuccino of latte macchiato of toch een espresso? Zijn er veel thee liefhebbers of geeft men voorkeur aan koud water? Antwoorden op deze vragen zijn interessant voor het kiezen van een nieuwe koffiemachine.

8. ga op zoek naar alles onder 1 dak

Door te kiezen voor een leverancier met een totaalassortiment aan aanverwante producten hoef je zelf nooit meer de deur uit voor het facilitaire pakket. Het bestellen van producten is nog makkelijker als de leverancier een webshop heeft, je kunt dan te allen tijde producten bestellen. Als de levering van producten met eigen vaste medewerkers van de expeditie wordt uitgevoerd, ontzorgt dit ook nog eens je organisatie. Zo zetten Coffee Fresh medewerkers alle producten in je voorraadkast, je hebt hier verder geen omkijken naar.

9. ga voor een klik

Als er onderhoud aan uw koffieautomaat verricht moet worden, is het handig wanneer de monteur weet waar hij moet zijn. Door te kiezen voor een leverancier met vaste monteurs weet je zeker dat je geen extra tijd kwijt bent. Zij kennen de werkwijze en procedures bij klanten en weten waar ze moeten zijn. Het onderhoud wordt gedaan of de storing wordt verholpen zonder dat je medewerkers er last van hebben.

10. raadpleeg een expert voor advies en maatwerk

Ondanks dat er op internet veel informatie te vinden is over koffieautomaten, is het slim om persoonlijk contact te zoeken met een koffie expert. Deze zal u graag informatie geven over de mogelijkheden voor een passende koffievoorziening. Coffee Fresh is een kennisorganisatie met ruim 50 jaar ervaring, de koffie experts van Coffee Fresh geven u tijdens een persoonlijk gesprek alle informatie om een gedegen keuze te kunnen maken.