Wat is het verschil tussen light roast en dark roast?

    04 augustus 2020
    2 minuten leestijd

Eén van de belangrijkste factoren die de smaak van de koffie in je kopje bepalen is de mate waarin koffiebonen worden gebrand. Het brandproces verandert de onbewerkte koffiebonen in de kenmerkende aromatische en smaakvolle bonen die wij kennen als koffiebonen. Maar wat is het verschil tussen light roast en dark roast?

De branding van koffie beschrijven

De meest voorkomende manier om koffie te beschrijven is de kleur van de gebrande bonen, variërend van licht naar donker. Daar komen ook de termen light roast, medium roast en dark roast vandaan.

Light roast

De kleur van deze bonen is lichtbruin tot kaneelkleurig en er is geen olie op het oppervlak te zien. De geur is fruitig en het aroma is uitgebalanceerd. Door de subtiele en licht zure smaak is een light roast koffie is erg geschikt om zwart te drinken.
Licht gebrande koffieboon
Medium gebrande koffieboon

Medium roast

Medium roast is iets langer gebrand waardoor de kleur iets donkerder bruin is. Nog steeds is er geen olie op de oppervlakte te zien, want de temperatuur is nog niet hoog genoeg geweest. De nasmaak wordt al wat bitterder, maar nog steeds met een licht zure afdronk.

Dark roast

Dark roast betekent dat de koffieboon gebrand is op een hogere temperatuur en gewoonlijk ook voor een langere periode. Dit zijn donkere bonen met een bittere maar volle smaak. Een perfect als espressoboon.
 

Misvatting over de branding

Veel consumenten veronderstellen door de sterke en rijke smaak van dark roast koffiebonen, dat deze een hoger cafeïne gehalte hebben dan light roast koffiebonen. Maar eigenlijk bevatten de light roast koffiebonen een iets hoger gehalte cafeïne.

Donker gebrande koffieboon

De kunst van het branden

Het roosteren van koffiebonen is een kunst, maar tegelijkertijd ook een wetenschap. Een koffiebrander moet snel beslissingen kunnen nemen aan de hand van hoe de bonen reageren tijdens het proces. Het verschil tussen mislukking en succes kan slechts enkele seconden zijn.

Welke branding past bij jouw organisatie?

De beste koffiebonen voor op het werk kiezen kiezen is zo makkelijk nog niet. Welke koffiebonen het lekkerst zijn, ligt voor een groot deel aan een persoonlijke smaak. Wij hebben veel verschillende soorten en smaken koffie, zo zit er altijd een koffie tussen die in de smaak valt. Door verschillende koffie soorten bij ons op locatie te proeven ontdek jij welke het best past in jouw organisatie. Kom je snel eens langs?
koffie proeven bij ons op locatie