Tips voor beginnende barista’s

    15 juni 2021
    3 minuten leestijd

Latte art gemaakt door de barista van Coffee Fresh in blauwe koffiebeker
Tegenwoordig zie je het overal, latte art. Met een kannetje schenk je opgeschuimde melk in een kopje koffie en voilà: een mooie cappuccino met een hartje of een rosetta. Het lijken simpele schenkbewegingen, maar latte art vereist toch een hoge kwaliteit van apparatuur en ingrediënten en vooral veel oefenen.

Wat is latte art?

Latte art betekent letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino, of van een caffè latte. Figuren worden gevormd met speciale schenktechnieken, of door een pen te gebruiken waarmee je vormen schetst in het melkschuim. Voor complexere figuren kan je ook gebruik maken van siropen.

Hoe maak je latte art?

Aangezien het visuele aspect altijd ondergeschikt is aan de kwaliteit en smaak van de koffie, is het belangrijk om beginnen met een goede espresso. Wanneer men de basiselementen van het koffievak volledig onder de knie heeft, zoals het afstellen van de molens, bediening van de machine en het opschuimen van het perfecte melkschuim, kan de kwaliteit van een cappuccino altijd gewaarborgd blijven. Tijd om te beginnen met latte art.
Latte art gemaakt door de barista van Coffee Fresh

Tip: Gebruik goede melk

Voor perfect melkschuim kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan. Tijdens het opschuimen mag de melk nooit warmer worden dan 70 graden Celsius en het perfecte schuim moet boven de 60 graden Celsius zijn. Dit komt dus redelijk precies. Hiervoor kan je het beste een thermometer gebruiken.
Zet een goede espresso met verse koffiebonen.

1. zet een goede espresso

Zet een espresso in een cappuccino kopje. De zettijd van een espresso is gemiddeld 30 seconden, dus terwijl de espresso doorloopt heb je tijd om de melk op te schuimen.

2. schuim de melk op

Schuim de melk op en let daarbij op de temperatuur. Tol de melk en melkschuim rond in de schenkkan en tik deze een aantal keren op je werkblad om de grote luchtbellen eruit te tikken. Voor de beginnende basista, de test: Een goede schuimlaag kan een theelepeltje suiker een kleine tijd vasthouden waarna de suiker langzaam wegzakt door het melkschuim.
Schenk de melk in het kopje voor latte art.

3. schenken maar

De espresso en het schuim zijn klaar, nu is het tijd om te gaan schenken. Begin hoog, schenk rustig door en onderbreek de straal niet. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk zorgen voor figuurtjes in de koffie. De basistechnieken van latte art kun je leren, maar uiteindelijk komt het toch op één ding neer: oefenen, oefenen en oefenen! Bekijk eens wat instructievideo’s op Youtube en blijft het proberen. Ook al kost het veel tijd voordat je het onder de knie krijgt, uiteindelijk kun je er al je creativiteit in kwijt.

Zelf aan de slag

Tijd om zelf aan de slag te gaan. Hier alvast een video voor het maken van een hartje in je cappuccino. Of lees onze blog over: wat is een barista? En doet een barista?