Elke dag de beste koffie op kantoor
Wat is een ristretto?
Wat is een ristretto en hoe bereid je een heerlijke ristretto? Ontdek hier alles wat je moet weten over de ristretto.
Wat is een ristretto?
Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water. Er wordt bij deze variant gebruikt gemaakt van dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als bij espresso, maar dus minder water (15 ml). Hierdoor is de espresso ristretto sterker. Het is vaak niet meer dan 1 slok vol aroma en smaak met een mooie donkere crema.
Bevat de ristretto meer cafeïne dan espresso?
Vaak wordt gedacht: hoe sterker de koffie, hoe meer cafeïne. Maar het tegenovergesteld is waar: omdat cafeïne over het algemeen later in het zetproces vrijkomt bevat de ristretto in verhouding tot espresso dus minder cafeïne.
Wat is de smaak van een ristretto?
De koffie wordt nog fijner gemalen, waardoor het zetproces even lang duurt als bij een espresso. Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma’s vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Benieuwd naar andere koffiesoorten?
Geen enkele koffievariatie is hetzelfde. Ontdek welke variaties er zijn, en wat je nodig hebt voor het bereiden en serveren van een rijke diversiteit aan koffiesoorten.
Espresso
Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.
Caffe Latte
Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.
Cortado
Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.