Wat is instant koffie?

Instant koffie is de oplossing voor bedrijven met veel werknemers, korte pauzes en piekmomenten. Of voor bedrijven die gewoon snel een kopje koffie willen hebben.

Maar wat is instant koffie, hoe werkt deze koffieautomaat precies en hoe smaakt een kopje koffie uit deze automaat? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé instant koffiekenner bent.

Wat is instant koffie?

Oploskoffie wordt ook wel instant koffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft. Door een vriesdroogmethode wordt er een instant korrel van gemaakt. Doordat het proces in zeer korte tijd plaatsvindt, blijven de koffiearoma’s bewaard.
Wat is instant koffie?
Wat is een instant koffieautomaat?

Wat is een instant koffieautomaat?

Instant koffie of oploskoffie zijn korrels gemaakt van vers gezette koffie. De instant koffie komt in de koffiemachine in aanraking met heet water en wordt op deze manier weer koffie. Het is een snelle en makkelijk methode om koffie te zetten. In organisaties met korte pauzes en veel werknemers is instantkoffie vaak dé oplossing. Vooral piekmomenten zijn goed op te vangen met instant koffie, omdat ieder kopje snel wordt gezet.

Hoe smaakt een kopje koffie gezet met een instant koffieautomaat?

Instant koffie is verkrijgbaar in zoveel smaken dat er altijd een lekkere koffie te vinden is. Er is weinig verlies van aroma bij dit type zetsysteem. Dit komt omdat de vriesdroogmethode, waarmee instant koffie wordt gemaakt, in een zeer korte tijd plaatsvindt. Hierdoor blijven de koffiearoma’s bewaard. Een kop instant koffie is niet te vergelijken met een kop koffie van verse bonen of freshbrew. Daarom is het belangrijk dat, als je kiest voor instant, je de koffie alleen vergelijkt met andere smaken instant koffie.

hoe smaakt instant koffie

Hoe werkt het zetproces van een instant koffieautomaat?

Het zetproces van en instant koffieautomaat is simpel. Per kopje koffie wordt de juiste hoeveelheid instant koffie gedoseerd in een mixerkom. Tegelijkertijd komt hier een hoeveelheid heet water bij. De koffie lost op en stroomt dan via de uitloop in je kopje. Binnen zeer korte tijd heb je een vers kopje koffie en is de machine klaar voor het volgende kopje.
instant koffie van NESCAFÉ

Hoe lang duurt het zetten van een kopje koffie met een instant koffieautomaat?

Het tijd van zetten van één kopje koffie met een instant koffieautomaat is afhankelijk van het type automaat en de dosering. Maar het is zeer snel, het duurt gemiddeld 7 á 10 seconden. Dit wordt gemeten van het moment van starten tot het moment dat de koffie is uitgegeven.

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo instant koffie?

Omdat de dosering van instant koffie heel laag is kan je uit één kilo heel veel consumpties halen. Als wij weer uit gaan van 120 cc koffie, kan je met één kilo instant koffie gemiddeld 625 kopjes koffie zetten.
instant korrels

Wat zijn de voor- en nadelen van een instant koffieautomaat?

Instant koffieautomaten zijn erg populair, vooral bij bedrijven met korte pauzes en veel werknemers is instantkoffie vaak dé oplossing. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een instant koffieautomaat?

Voordelen

 • Snel koffiezetsysteem.
 • Perfect voor bedrijven die snel een grote hoeveelheid koffie nodig hebben.
 • Geen afval of koffieresidu.
 • Gemakkelijk in schoonmaak en onderhoud.
 • Uit een smaaktest blijkt vaak dat instant koffie goed gewaardeerd wordt.
 • Ruim keuze uit top blends van Coffee Fresh of Nescafé.
 • Nescafé is het meest gedronken koffiemerk in wereld.
 • Instant koffie is lang te bewaren.

Nadelen

 • Instant koffie heeft soms een negatief imago.
 • Minder intense smaak als verse koffiebonen
 • Geen barista kwaliteit koffie.
instant koffie in groot productiebedrijf

In welk geval is koffie van instant de beste keuze?

In organisaties met korte pauzes en veel werknemers is instantkoffie vaak dé oplossing. Vooral piekmomenten zijn goed op te vangen met instant koffie. Instant koffie is verkrijgbaar in zoveel smaken dat er altijd een lekkere koffie te vinden is.

Espressobonen

icoon van espressobonen
Als wij het hebben over espressobonen dan hebben wij het over verse koffiebonen voor een bonenmachine.


Freshbrew

icoon van freshbrew koffie
Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem.

Instant

icoon van instant koffie
Instant koffie wordt ook wel oploskoffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie.fancybox loading gif