Cold brew koffie, lekker voor op het werk of thuis
Wie in de zomermaanden wel eens bij Starbucks komt, kent dit zeker: cold brew koffie. Een heerlijke frisse koffievariatie die perfect is voor de warme zomerdagen. Wist je dat deze populaire drank ook gemakkelijk zelf kan maken. Ga aan de slag met dit recept en geniet van een frisse cold brew koffie.
2 geheimen om een lekkere cold brew te maken
Er zijn eigenlijk maar twee geheimen om een lekkere cold brew te maken. De eerste is dat je de koffie van tevoren moet zetten, zodat ‘ie flink koud is. Het tweede geheim is dat je de goede techniek gebruikt, zodat je cold brew heerlijk smaakt. En even voor de duidelijkheid: een cold brew is geen warme koffie die je koud laat worden.
Wat is een cold brew koffie?
Een cold brew koffie is een koffie die gezet wordt met koud water. Dit is niet hetzelfde als een ijskoffie (iced coffee), waar gebruik gemaakt wordt van normaal gezette koffie die je afkoelt met ijs.
Wat heb je nodig voor een cold brew koffie?
Je hebt maar een paar dingen nodig voor het zetten van cold brew koffie.
- Goede koffiebonen
- Koud water
- Een koffiemolen
- Een afsluitbare container of kan
- Een filter
- (Geduld)
De verhoudingen voor het maken van cold brew koffie
De basisbereiding van een cold brew koffie blijft altijd hetzelfde, al kan je wel spelen met de tijd.
- Maalgraad: vrij grof
- Hoeveelheid koffie: ca. 100 g
- Waterhoeveelheid: 1 liter (echt KOUD en ZACHT)
- Brouwtijd: 12 uur (variatie is mogelijk)
Wat is belangrijk voor het maken van een cold brew koffie?
De maalgraad, de verhouding koffie-water en de infusietijd zijn suggesties, echter kan je hier prima mee experimenteren om te zien wat voor jou de beste verhoudingen zijn. En natuurlijk kun je ook eindeloos variëren met de soort koffiebonen. Voor een cold brew koffie is het van belang dat je water kalkvrij is. Je hebt met andere woorden dus zacht water nodig. Want als je water al verzadigd is met kalkbestanddelen, kan het nauwelijks koffiearoma’s absorberen tijdens het zetproces.
De stappen voor het maken van cold brew koffie
- Maal de koffiebonen vers en op een grof maalniveau
- Doe de gemalen koffie in de door je gekozen container of kan en vul deze met koud water
- Roer even om en sluit je kan af
- Laat 12 uur staan bij kamertemperatuur – in de koelkast kan ook, maar dan duurt het langer
- Laat de koffie door een papieren filter lopen
- Voeg water toe om aan te lengen (naar eigen smaak)
- Serveren maar, het liefst met ijsklontjes in een mooi glas
Eindeloos variëren
Is de cold brew koffie niet lekker? Dan ligt het vaak aan de koffiebonen. Maar ook de verhoudingen kunnen een verschil maken. Blijf het proberen, want als je eenmaal een goede verhouding hebt gevonden zal je deze drank niet snel vergeten. Een echte aanrader voor de zomer, waarmee je ook nog eens eindeloos kan variëren. Zoek en je vindt vele recepten, bijvoorbeeld met citroen of met ginger ale.
Op zoek naar andere recepten?
Je kan naast een cold brew koffie natuurlijk ook gewoon gaan voor een simpel kopje koffie met een klontje suiker, scheutje melk of toch gewoon zwart. Wist je trouwens dat je ook met wat simpele recepten een heerlijke unieke koffievariatie uit je koffiemachine kan halen? Wij hebben 3 recepten voor de zomer voor je op een rij gezet.