Hoe groot is de invloed van water op de smaak van de koffie?

    13 oktober 2020
    3 minuten leestijd

Een kopje koffie bestaat voor 98,7 % uit water. Er kan dan ook geen twijfel over zijn dat de kwaliteit van het water een cruciale invloed heeft op uw kopje koffie. De kwaliteit van water kan per regio sterk verschillen. Hoewel het onzichtbaar is voor het oog, beïnvloeden bepaalde elementen in kraanwater de smaak, de consistentie en het uiterlijk van koffie. De samenstelling van de in het water aanwezige mineralen heeft dus invloed op het aroma van de koffie. Maar hoe werkt dat?
Coffee Fresh koffiebonen
Mond van water

Water in nederland

In Nederland wordt verreweg het meeste drinkwater gewonnen uit de bodem. In deze bodem zitten diverse kalklagen, die invloed hebben op de samenstelling van het water dat eruit gewonnen wordt. Omdat er vele waterbedrijven zijn die water winnen uit verschillende bronnen is de waterhardheid in Nederland bijna nergens hetzelfde.

Hard water

De lat ligt hoog: de koffieautomaten moeten worden beschermd en de koffie moet zijn eigen aroma volledig kunnen ontwikkelen en een mooie stevige crèmelaag hebben, zodat u uw klanten altijd dezelfde constante kwaliteit kunt bieden. Hard water vermindert echter de ontwikkeling van de kenmerkende aroma’s. Leidingwater bevat stoffen die van negatieve invloed zijn op de smaak en geur van koffie, denk hierbij aan chloor, sulfaat, of calcium- en magnesiumzouten.
Hard water in Nederland

Kalkaanslag

Met name op plekken waar het water wordt verwarmd zal zich kalkaanslag vormen, zoals op de verwarmingselementen in uw koffieautomaat. Wij nemen alleen genoegen met zacht en zuiver water. Daarom voorzien wij onze koffieautomaten standaard van Brita waterfilters. Hierdoor wordt het teveel aan kalk verwijderd en eventuele aanwezige geur en smaak verstorende stoffen worden uit het water gefilterd. Wat overblijft is zuiver en zacht water voor de lekkerste koffie.

Brita Purity filtersysteem

Het Brita Purity filtersysteem is een uniek filterconcept dat afhankelijk van de lokale waterhardheid kan worden ingesteld. Het filtersysteem neutraliseert de bittere smaak en onaangename geur van chloor en andere stoffen die in het water kunnen voorkomen. Het filter verwijdert alle zwevende deeltjes uit het water en zorgt voor vermindering van kalkafzetting waardoor uw koffiemachine langer meegaat. Het filtert ook de bacteriën uit het water die het dichtslibben van leidingen en slangen kunnen veroorzaken.
Brita Purity filtersysteem

De voordelen op een rij:

De belangrijkste voordelen van een waterfilter voor uw koffiemachine zijn als volgt:

  • een vermindering op het risico van kalkhoudende afzettingen op de machines;
  • een afname van de kans op storingen van uw koffiemachine door preventieve onderhoudswerkzaamheden;
  • een lager energieverbruik door minder kalkaanslag op verwarmingselementen;
  • een constante hoge kwaliteit van de koffiespecialiteiten;
  • u kunt blijven genieten van de volle smaak, het beste aroma en een stevige, stabiele crèmelaag.

Kosten voor onze rekening

Coffee Fresh gaat alleen voor kwaliteit. Wij garanderen een proactieve opstelling bij technisch onderhoud, hetgeen de levensduur van uw koffieautomaat zal verlengen. De Brita aanschafset en wisselpatronen zijn bij de koffieautomaten voor onze rekening, evenals het waterslot. Omdat deze service bij uw contract in zit, kost het u dus niks. Maar het levert u wel de beste kwaliteit koffie op.

BRITA filter recycling

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze organisatie. Daarom werken wij samen met Brita om de waterfilters na gebruik te recyclen. Een groot deel van de inhoud van de filters wordt door Brita geregenereerd en weer hergebruikt in hun filters. Het kunststof wordt weer verwerkt tot andere kunststof producten zoals tuinmeubels. De koolstof uit de filters wordt weer toegepast in de industrie (niet voedsel gerelateerd). Zie hieronder de levenscyclus van een Brita waterfilter. 
Levenscyclus van een Brita waterfilter