Schone smaak, hoe houd je de koffiemachine schoon?

    27 november 2018
    3 minuten leestijd

Al heb je de beste koffiebonen ter wereld, als je koffie maakt met een vieze espressomachine smaakt koffie de alsnog scherp, bitter, metalig of gewoon niet lekker. Goed schoonmaken van je koffiemachine is daarom zeer belangrijk!

Vooral de onderdelen in de machine die met koffie, water of melk in aanraking komen moeten schoon zijn en blijven. Wat moet je precies schoonmaken en hoe vaak moet je dat doen?

schoonmaakvideo instructies

Zetgroep of brewer

De zetgroep is een van de meest gebruikte onderdelen in je koffiemachine. Het is een perfecte plek voor koffieprut om zich op te hopen. Het is dan ook van belang de koffie brewer regelmatig schoon te maken. Wekelijkse reiniging met een schoonmaak tablet wordt zeker aangeraden. Met onze schoonmaakinstructie video’s leer je precies hoe je de koffiemachine en dus ook de brewer moet schoonmaken

Mengkommen

Als de mengkommen niet goed schoon worden gemaakt kan melkpoeder of creamer hierin ophopen en uiteindelijk tot een verstopping leiden. Dit zorgt voor veel extra schoonmaakwerk en dat wil je natuurlijk niet. Het dagelijks spoelen en wekelijks schoonmaken van de mengkommen zorgt ervoor dat je met de koffiemachine telkens weer een lekkere cappuccino of latte macchiato kan zetten.

mengkommen uit de koffieautomaat
lekbak van koffieautomaat schoonmaken

Lekbak

Het is belangrijk dat je regelmatig de lekbak van de koffiemachine schoonmaakt. Bij espresso koffiemachines komt er per consumptie een kleine hoeveelheid overdrukwater in de lekbak. Gooi daarom regelmatig de lekbak leeg en spoel deze daarna even af. Op deze manier voorkom je de vorming van schimmel in de koffiemachine.

Afvalbak

Het vochtige koffieresidu in de afvalbak is een perfecte plek voor schimmelontwikkeling. Het is daarom noodzakelijk om de afvalbak regelmatig te legen en schoon te maken. Als dit met enige regelmaat wordt bijgehouden is er niks aan de hand en blijft de afvalbak vrij van schimmel.

afvalbak uit de koffieautomaat
Buitenkant van de koffieautomaat

Buitenkant van de koffieautomaat

Natuurlijk is niet alleen de binnenkant van de koffiemachine belangrijk. Ook aan de buitenkant kunnen bacteriĆ«n zich ophopen. Het touchscreen of de knoppen van de koffieautomaat worden dagelijks door vele handen aangeraakt. Het is zaak om deze regelmatig schoon te maken zodat schadelijke bacteriĆ«n en ander vuil minder kans krijgen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een lager ziekteverzuim en dus lagere kosten.

Kalkvorming in de koffiemachine

In het water waarmee wij koffie zetten zit kalk. Deze kalk is belangrijk voor de smaak van de koffie. Te veel of te weinig kalk is slecht voor de smaak van de koffie en voor de machine. Wij plaatsen speciale Brita filters tussen de machine en de waterkraan om er voor te zorgen dat de hoeveelheid kalk in het water van optimaal niveau is. Tijdens onze periodieke onderhoudsbeurten zorgen wij voor het vervangen van het Brita filter en kijken wij ook naar kalk in de boiler. Zo houden wij je machine in top staat.

Coffee Fresh auto van service technicus