Skip to content
Blog

Hoe worden koffiebonen gebrand?

28 november 2023
2 minuten lezen
Productnieuws

Het branden van koffiebonen is een van de meest fascinerende aspecten van de koffie-industrie. Tijdens het brandproces veranderen de groene koffiebonen met weinig smaak in de koffiebonen die wij kennen. De koffieboon is na het branden bruingekleurd en de smaken van de bonen zijn volledig losgekomen. En in de koffiebranderij hangt een heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen.

Cruciaal voor de smaak

Alle stappen in het brandproces zijn belangrijk voor de smaak van je kop koffie. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op deze smaak, zoals de tijd van het branden, de snelheid, de temperatuur, de brandgraad en de manier van branden. Na het branden is het verpakken van de koffie ook een belangrijke stap in het proces. Laten wij eens dieper in het brandproces duiken.

Stap 1: water laten verdampen

Het brandproces begint met het verdampen van water. Koffiebonen bevatten van nature water en pas als dit water grotendeels is verdampt zullen de bonen verkleuren. De koffiebonen worden in de koffiebrander gedaan en de temperatuur zal langzaam worden verhoogd. Het is belangrijk dat het water gelijkmatig uit de bonen verdampt zodat er in de volgende stap ook een gelijkmatige branding plaats kan vinden.

Stap 2: eerste crack

Als het water grotendeels is verdampt zal de eerste crack plaatsvinden, dit is het moment dat de bonen beginnen uit te zetten. Dit is een belangrijk proces tijdens het koffie roosteren, want de smaak- en geurprocessen komen op gang.

Stap 3: creëer perfectie

Na de eerste crack ontwikkelen de kenmerkende smaken van koffie. Vanaf dit punt gaat het snel; aan de koffiebrander de lastige taak om het karamelliseren van de boon op het juiste moment te stoppen. De koffiebrander moet ervoor zorgen dat de juiste zuren en smaken in de boon blijven. Elke boon is anders en dat maakt dat het brandproces ook altijd anders is. Het hangt er vanaf wat de brander voor ogen heeft qua smaak, uiteindelijk is het doel om de perfecte smaak te creëren. Zodat jij elke dag kan genieten van het lekkerste kopje koffie op het werk.

Meer weten?

Natuurlijk is het gehele brandproces wel iets ingewikkelder dan onze korte beschrijving, maar je weet nu in ieder geval iets meer over het branden van koffiebonen. Nieuwsgierig naar het verschil tussen light roast en dark roast? Lees dan snel verder.

HET VERSCHIL TUSSEN LIGHT ROAST EN DARK ROAST

sadf

asdf

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk