Koffieautomaten: termen en jargon deel 1
Het inkopen van een nieuwe koffievoorziening kan de eerste keer heel verwarrend zijn. Want wat betekenen al die termen en waar moet je rekening mee houden?
Bij Coffee Fresh houden wij er van om dingen simpel te maken. Vandaar dat wij vandaag eens kijken naar een aantal termen die je tegen kan komen in de wereld van koffiemachines.
Koffieautomaat of koffiemachine
Deze namen worden gebruikt om een machine die koffie zet te beschrijven. Deze termen worden in de wereld van koffie beide gebruikt en er is eerlijk gezegd geen verschil tussen de twee. Behalve de persoonlijke voorkeur, worden de beide termen in het algemeen gebruikt voor hetzelfde. Wij geven vaak de voorkeur aan koffieautomaat, maar zo hier en daar vind je ook koffiemachine terug in onze communicatie.
Double taste
Eén van de unieke eigenschappen van onze koffieautomaten is de double taste functie. Double taste is de mogelijkheid om zowel bonen of freshbrew koffie als instant koffie te gebruiken. Het voordeel van double taste is dat je veel meer keuze hebt in koffievariaties en je kan kiezen voor snelheid als dit nodig is.
Sterkteregeling
Op sommige koffieautomaten zit een sterkteregeling, dit wil zeggen dat het per consumptie mogelijk is om de sterkte van de drank aan te passen. Hierdoor kan iedereen zijn favoriete kop koffie drinken.
Bekersensor
Een bekersensor is een sensor die herkent of er onder een automaat een beker geplaatst is. Wanneer dit niet het geval is zal de automaat geen consumptie uitgeven. Dit voorkomt onnodig volle lekbakken, als men geen beker onder de automaat heeft gezet.
Gescheiden wateruitgifte
Gescheiden wateruitgifte betekent dat het hete water voor bijvoorbeeld thee via een andere uitloop wordt uitgegeven. Dit betekent niet per definitie dat er geen koffiedruppel in het water kan vallen. Door te kiezen voor automaten met een aparte bekerpositie voor koffie en heet water voorkom je vermenging van koffie met het water.
Elektronische lekbakbeveiliging
Een elektronische lekbakbeveiliging zorgt er voor dat de koffiemachine een melding in het scherm geeft wanneer de lekbak vol is. Sommige machines geven zelfs geen nieuwe consumptie voordat de lekbak geleegd is.
Telemetrie
Telemetrie stelt ons in staat om de status van de automaat op afstand te monitoren en uit te lezen. Hoewel het nog weinig wordt toegepast in de praktijk, kan dit mogelijkheden bieden voor de toekomst. Je zou met telemetrie bijvoorbeeld kunnen monitoren welke machines goed draaien, welke consumpties er veel worden gedronken en welke machine bijna leeg is.
Company branding
Private branding of company branding is eigenlijk niets anders dan een eigen huisstijl of logo op de koffiemachine. Dat je logo op je bedrijfswagens staat, op je briefpapier of op de gevel is namelijk heel normaal. Maar een koffiemachine met je eigen company branding valt toch wel op.
BEKIJK HIER ÉÉN VAN ONZE KOFFIEAUTOMATEN MET PRIVATE BRANDINGÂ
Uitgifte snelheid
De snelheid van de automaat om een consumptie te bereiden, deze wordt vaak uitgedrukt in de tijd die nodig is om de consumptie te bereiden. Het verschilt per type koffiemachine, zo heeft een instant koffiemachine een kortere uitgifte tijd dan een espressoautomaat.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN INSTANT EN BONEN?Â
Koffieresidu
Koffieresidu is het afval wat achterblijft na het zetten van een koffieconsumptie. Bij espressobonenmachines en freshbrew machines is het noodzakelijk af en toe de afvalbak met koffieresidu te legen. Bij instant koffiemachines blijft geen residu achter, waardoor dit een makkelijk zetsysteem is zonder veel schoonmaakwerk.
Volgende week komt deel 2
Dit zijn maar een paar termen die je tegen kan komen in de wereld van koffie en koffiemachines. Volgende week beschrijven wij nog een aantal termen, zodat jij straks de echte koffiekenner bent.