Krachten bundelen voor een betere toekomst

    18 december 2018
    2 minuten leestijd

Sinds begin 2018 zijn twee van de meest bekende certificeringsorganisaties gefuseerd, namelijk Rainforest Alliance en UTZ. Deze organisaties hebben hun handen ineengeslagen en gaan hun krachten bundelen.

De twee organisaties zijn bezig met het afronden van een nieuwe strategische focus en het verfijnen van de organisatorische visie. Wij besteden graag aandacht aan deze nieuwe strategie en geven je een update van het fuseringsproces.

Fusie tussen Rainforest Alliance en UTZ
mensen en natuur in harmonie gedijen

Samen sterker

Het gezamenlijke doel van Rainforest Alliance en UTZ is het beter vervullen van een visie met betrekking tot het creëren van een wereld waarin mensen en natuur in harmonie gedijen. Door de expertise van beide partijen samen te voegen hebben de organisaties een betere positie om nog meer bij te dragen aan het levensonderhoud van boeren en de biodiversiteit van het leefgebied.

De nieuwe certificering

Het nieuwe certificeringsprogramma is gebaseerd op de bestaande programma’s en door verbeterd op basis van onder andere ervaringen en inzichten uit het verleden. De nieuwe certificering zal duidelijke doelstellingen communiceren, praktijken voorschrijven en uitkomsten meten. Deze prestatiegerichte aanpak helpt de organisaties nog meer te innoveren en producenten te ondersteunen.

koffie in zakken van UTZ
Logo

De logo’s blijven nog even bestaan

Beide keurmerken en logo’s blijven nog bestaan en kunnen dus teruggevonden worden op verschillende producten. De fusie betekent echter niet dat de logo’s nu verwisselbaar zijn, omdat beide keurmerken nog een eigen certificeringsprogramma hebben. De organisaties zijn zeker over het gebruik van en de investering in het logo van Rainforest Alliance, omdat dit logo een sterke merkwaarde heeft bij consumenten in verschillende markten.

Wat gaat er gebeuren de aankomende tijd?

Op dit moment zijn Rainforest Alliance en UTZ bezig met ontwikkelen van één nieuw certificeringsprogramma. De eerste versie zal eind 2018 worden gepubliceerd. Door middel van een publieke adviesronde zal deze versie worden beoordeeld en verbeterd. In de zomer van 2019 zal er een tweede adviesronde plaatsvinden waarna de laatste hand zal worden gelegd aan het nieuwe certificeringsprogramma.
ontwikkelen van één nieuw certificeringsprogramma achter laptop
De transitie begint

De transitie begint

Vanaf 2020 zal de transitie gaan plaatsvinden. Natuurlijk zullen Rainforest Alliance en UTZ belanghebbenden, zoals boeren en producenten, stap voor stap gaan begeleiden tijdens deze transitie. Zodra er meer over bekend is over de transitie zullen wij dit natuurlijk met je delen.