Koffieautomaten: termen en jargon deel 2

    05 november 2019
    3 minuten leestijd

Het inkopen van een nieuwe koffievoorziening kan de eerste keer heel verwarrend zijn. Want wat betekenen al die termen en waar moet je rekening mee houden?

Bij Coffee Fresh houden wij er van om dingen simpel te maken. Vandaar dat wij vandaag deel 2 van onze lijst met termen publiceren. Laten wij eens kijken naar een aantal termen die je tegen kan komen in de wereld van koffieautomaten.
koffiemachine met stroom

Krachtstroom

Een koffieautomaat op krachtstroom is een goede oplossing als er een hoge capaciteit wordt vereist. De koffieautomaat wordt dan aangesloten op 400V stroom in plaats van de standaard 230V. Door de krachtstroomaansluiting kan er snel aan grote groepen koffie worden geschonken.

Canister

Als wij spreken over canisters bedoelen wij de containers die in de koffieautomaat zitten met daarin de ingrediënten zoals bijvoorbeeld koffie, cacao, suiker en creamer.
canisters zijn containers die in de koffieautomaat zitten
Contactloos betalen

Betaalsysteem

Een koffieautomaat met betaalsysteem is perfect voor locaties waar betaalde uitgifte vereist is. Het is mogelijk om een muntacceptor te plaats, waarbij er alleen betaald kan worden met gepast geld. Of een muntwisselaar, deze geeft wel wisselgeld terug. Tegenwoordig zien wij steeds vaker de wens van een contactloos betaalsysteem, deze kunnen wij natuurlijk ook aanbieden.

Waterfilter

Wij maken gebruik van een Brita Purity waterfilter, dit is een uniek filterconcept dat afhankelijk van de lokale waterhardheid kan worden ingesteld. Het filtersysteem neutraliseert de bittere smaak en onaangename geur van chloor en andere stoffen die in het water kunnen voorkomen. Het filter verwijdert alle zwevende deeltjes uit het water en zorgt voor vermindering van kalkafzetting waardoor uw koffiemachine langer meegaat.
Brita waterfilter
One touch koffiemachhine

One touch

Koffiemachines met one touch zijn door middel van 1 druk op de knop te bedienen. Direct na het intoetsen van de knop zal de consumptie getapt worden, inclusief bijvoorbeeld suiker en/of melk. Door directe toetsen is het leereffect groot en zal de uitgifte bij grote groepen erg snel gaan.

Vips

VIPS (Veromatic's Intelligent Power Saving) is een energiezuinig besparingssysteem ontwikkelt door Coffee Fresh en Veromatic. Dit systeem leert automatisch wanneer de koffiemachine gebruikt wordt en bepaalt dan zelf wanneer de automaat uit- of ingeschakeld moet zijn. De extra energiebesparing ten opzichte van de conventionele systemen kan oplopen tot 43%.
Vips Veromatic
Binnenkant van een volautomaat koffiemachine

Volautomaat

Een volautomaat is een koffieautomaat waarbij zowel de koffie als bekers, suiker en melk achter de gesloten deur zit. Het grote voordeel van deze automaten is dat er geen losse verstrekking noodzakelijk is, waardoor de kantine of koffiecorner schoon en hygiënisch blijft.

Zetsysteem

Bij het kiezen van een koffieautomaat komt ook de keuze voor het zetsysteem. U kunt onder andere kiezen uit bonen, freshbrew of instant. Elk zetsysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals schoonmaakgemak en zettijd.

Lees ook deel 1

Dit zijn maar een paar termen die je tegen kan komen in de wereld van koffie en koffieautomaten. Vorige week week beschreven wij al een aantal termen in deel 1.  

fancybox loading gif