Waarom moet elke koffie worden afgesteld?

    11 mei 2021
    3 minuten leestijd

Bij elke koffiemelange hoort  een eigen afstelling van de koffieautomaat. Wisselen tussen koffiemelanges zonder de afstelling aan te passen is daarom dan ook niet aan te raden. Maar waarom zijn er verschillende afstellingen?

De 4 belangrijkste parameters

Koffie is een product dat geen middelmatigheid tolereert en zeker espresso niet. Het proces van het in contact brengen van gemalen koffie met heet water, onder hoge druk, moet in elk detail goed zijn om een lekker resultaat te krijgen. Daarom is de afstelling van uw machine van groot belang. Laten wij een paar parameters onder de loep nemen:

Gemalen koffie op een klein hoopje

1. Dosis gemalen koffie

De dosis koffie beïnvloedt de body en de smaaksterkte van de drank. Van donker gebrande bonen heb je minder gram nodig dan van licht gebrande bonen. Onze koffie experts wegen daarom precies de gemalen koffie af om op deze manier de juiste hoeveelheid te doseren. Op deze manier drink jij altijd de lekkerste kop koffie. 

2. Maalgraad van de koffie

Elke bereiding van koffie vraagt om een andere maling. De korrelgrootte bepaalt de snelheid waarmee de aromamoleculen aan de koffie worden onttrokken. Omdat koffie een natuurproduct is hebben koffiebonen van verschillende plantages andere eigenschappen. Zo hebben koffiebonen die groeien op een hoogte van 3000 meter een hogere dichtheid dan koffiebonen die groeien op 1000 meter, dit maakt het lastiger om te malen. Als je deze boon maalt met de afstelling voor zachtere bonen krijg je grovere korrels. Hier gaat het water gemakkelijker en sneller doorheen, waardoor er minder aroma’s worden opgenomen. 

3. Temperatuur van het water

Ook de temperatuur van het water is van belang. Donker gebrande bonen hebben een lagere temperatuur nodig dan lichter gebrande bonen, omdat bij een te hoge temperatuur de oliën en bitters van de donker gebrande bonen worden versterkt. De oliën verbranden als het ware en dit geeft een onprettige smaak. Lichter gebrande bonen kunnen iets meer warmte hebben, dit zorgt ervoor dat er meer smaakstoffen worden onttrokken en de smaak van de koffie beter wordt ontwikkeld.

4. Inhoud van je kopje

Bij een bepaalde dosering en maalgraad hoort ook een bepaalde hoeveelheid eindproduct. Als je bij de hoeveelheid gemalen koffie van een espresso de hoeveelheid water van een lungo gooit krijg je over-extractie. Over-extractie geeft de koffie een sterke en bittere smaak. De inhoud van je kopje moet je dus aanpassen aan de rest van de instellingen, zodat het eindproduct, de koffie, de beste smaak heeft.

Kies voor kwalitatief goede koffiebonen en koffiemachines

Om goede koffie te zetten zijn ook andere parameters van belang, zoals de doorlooptijd en de druk. Maar ook de koffiebonen en koffieautomaat hebben invloed op het zetproces. Voor een goede kop koffie is het dus slim om te kiezen voor een betrouwbare, goed afgestelde, koffieautomaat. Daarnaast kan een betrouwbare machine bijdragen aan een hogere omzet. Doordat je je als inkoper minder om de koffieautomaat hoeft te bekommeren en houd je meer tijd over voor andere zaken.