Skip to content

Elke dag de beste koffie op kantoor

Wat is een dubbele espresso?

Wat is een dubbele espresso en hoe bereid je een goede dubbele espresso? Ontdek hier alles wat je moet weten over de dubbele espresso.

Wat is een dubbele espresso?

Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd. Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor ‘dubbel’. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml. Veel koffieliefhebbers kiezen standaard voor een dubbele espresso in plaats van een enkele, omdat ze zo nog langer kunnen genieten van de intense smaak.

Hoe bereid je een dubbele espresso?

Voor een doppio oftewel dubbele espresso wordt zowel een dubbele hoeveelheid water als een dubbele hoeveelheid koffie gebruikt ten opzichte van een normale espresso. Net als bij het bereiden van een espresso is de afstelling van je espressomachine en koffiemolen erg belangrijk.

Een barista die gebruikt maakt van een pistonmachine zal deze parameters goed in de gaten houden om zo de lekkerste dubbele espresso te zetten.

Wat is een espresso?

Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen. Het is dus een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. Daarom staat een espresso ook vaak aan de basis van variaties met melk, zoals een cappuccino of latte macchiato.

Hoe herken je een goede dubbele espresso?

Een goed gezette dubbele espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.

Maar dat is niet het enige. Tijdens het zetten is het belangrijk dat de koffie die uit de machine komt een mooie kleur heeft en dat de flow consistent is. Naarmate het zetproces vordert verandert de kleur van de koffie, het begint met een diep roodbruine kleur en gaat langzaam richting een karamelkleur.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk