Brazilië

Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Wat is het wereldmarktaandeel?

Al meer dan 150 jaar is Brazilië de marktleider als het gaat om koffieproductie. Hoewel Brazilië nog steeds de marktleider is, is het aandeel wel minder geworden door de opmars van andere koffieproducerende landen. Het aandeel van de wereldmarkt is op dit moment ongeveer 32%.
koffie uit Brazilië
koffie uit Brazilië

Wat is de jaarproductie?

Koffie wordt verhandeld in zakken van 60 kg, ook wel koffiebalen genoemd. In 2018 werden er 62,5 miljoen deze zakken koffiebonen geproduceerd. Ongeveer 60% van die jaarlijkse productie wordt geëxporteerd om gebrand te worden in het buitenland.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

In Brazilië wordt zowel Arabica als Robusta geteeld. De verhouding ligt op ongeveer 67% Arabica en 33% Robusta. Robusta wordt voornamelijk in de zuidoostelijke deelstaat Espírito Santo geteeld, waar ongeveer 80% van de plantages Robusta koffiebonen verbouwen. Sinds een tijd wordt er ook veel Robusta geproduceerd in de noordwestelijke staat Rondônia. De Arabica wordt grotendeels in de deelstaten aan de kust van Brazilië geteeld.
Robusta koffieboon
koffiebonen oogsten

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De oogsttijd van koffie is altijd afhankelijk van meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld de locatie van de plantage, de hoogteligging, het weer en klimaat. De oogsttijd van koffie in Brazilië loopt van mei tot september. De koffie wordt meestal in de droge seizoen geoogst, waardoor de opbrengst aan rijpe koffiebonen het hoogst is.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Brazilië?

Het smaakprofiel van koffie uit Brazilië kan vaak omschreven worden als koffie met een lage aciditeit maar een milde body. De koffie is vaak zoet met chocolade en nootachtige smaken. Echter hangt het smaakprofiel ook samen met welke wijze de koffie wordt verwerkt na de oogst, hoe de koffie word gebrand en natuurlijk hoe de koffie uiteindelijk wordt gezet. Dit alles heeft invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie.
smaakprofiel koffie

Brazilië

vlag van Brazilië
Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

vlag van Vietnam
Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

vlag van Colombia
Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

vlag van Indonesië
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

vlag van Ethiopië
Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

vlag van Honduras
Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

vlag van India
De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

vlag van Oeganda
Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


fancybox loading gif