Honduras

Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

Wat is het wereldmarktaandeel?

Met een aandeel van 4,3% staat Honduras op de zesde plaats van de wereldranglijst. Honduras is een laatbloeier als het gaat om de export van koffie. Hoewel de geologische en klimatologische omstandigheden in Honduras lijken op die van de buurlanden, is vooral het gebrek aan infrastructuur en transport een belangrijke oorzaak van de langzame opkomst van de koffie export.
koffie uit Honduras
koffie uit Honduras

Wat is de jaarproductie?

De jaarproductie van koffie is 7,45 miljoen zakken koffie van 60 kg per zak. Daarmee komt Honduras erg dicht bij de 7,5 miljoen zakken koffie uit Ethiopië. De kwaliteit liet lang te wensen over maar nu er flink wordt geïnvesteerd in de plantages gaat de kwaliteit en de opbrengst van de koffieplanten sterk vooruit.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

In Honduras wordt alleen Arabica verbouwd. Deze plant is erg gevoelig voor klimaatverandering. Overmatige regen maakt het gewas kwetsbaar voor schimmelziektes zoals koffieroest en plagen als de koffieboorkever. De plantages in Honduras hebben met name te kampen met koffieroest. Koffieproducenten worden daardoor geconfronteerd met verhoogde productiekosten om roest te voorkomen.
koffieboon in hand
koffiebonen oogsten

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De koffieoogst vind plaats in november tot en met maart. Veel gebieden in Honduras hebben een erg vochtig klimaat, dit maakt het lastig om de koffiebonen te drogen na het oogsten. De koffiebonen worden door sommige boeren daarom in tunnels of mechanisch gedroogd.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Honduras

Er zijn veel verschillende smaken in Hondurese koffie te benoemen, maar de beste koffies hebben vaak een complexe fruitige kwaliteit en een levendige sappige zuurgraad. Naast deze complexe smaken kan koffie uit Honduras ook heel mild en licht zijn.
smaakprofiel koffie

Brazilië

vlag van Brazilië
Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

vlag van Vietnam
Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

vlag van Colombia
Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

vlag van Indonesië
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

vlag van Ethiopië
Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

vlag van Honduras
Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

vlag van India
De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

vlag van Oeganda
Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


fancybox loading gif