4 wetenswaardigheden over koffie
Vandaag een blog met 4 koffieweetjes, leuk om te vertellen aan die ene collega bij de koffiemachine of vrijdagmiddagborrel. Wil je meer weten over koffie? Lees dan onze speciale koffie kennis pagina!
1. De legende van hyperactieve geiten
De legende achter het ontstaan van koffie begint bij geitenherder Kaldi. Hij ontdekte koffie nadat zijn geiten rode bessen hadden gegeten van een bepaalde plant. Zijn geiten werden daarna zo actief en vol energie dat ze ’s nachts niet eens gingen slapen.
Kaldi vertelde dit aan de abt van een plaatselijk klooster, die er vervolgens een drank van maakte. Hij ontdekte dat het er voor zorgde dat hij de hele dag alerter bleef, zelfs bij het avondgebed. De abt deelde zijn kennis met andere monniken en het verhaal van de stimulerende bessen verspreidde zich richting het Arabische schiereiland.
2. Koffie groeit alleen in de bonengordel
Koffieplanten kunnen alleen vruchten produceren als ze op de juiste manier worden verbouwd en in het juiste klimaat staan. Koffie wordt daarom verbouwd rond de evenaar in de zogenoemde bonengordel. Deze bevindt zich tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. De bonengordel kent namelijk het perfecte klimaat voor koffiebonen. Vruchtbare grond, op grote hoogte in een tropisch klimaat, met een droog én een nat seizoen.
3. De koffieboon zit verstopt in een bes
De vrucht van een koffieplant is de koffiebes. De koffiebes bestaat uit een schil, vruchtvlees, pergamino (harde schil die de koffieboon beschermt) en meestal twee koffiebonen. Alleen rijpe koffiebessen worden geplukt om te zorgen voor de lekkere smaak en aroma van je koffie. Rijpe koffiebessen, die te herkennen zijn aan hun rode kleur, zorgen voor een zoetere koffie met meer complexe smaken. De suikers in de koffiebes hebben namelijk langer de tijd gehad om zich te ontwikkelen.
4. Koffiebonen worden door het branden bruin
Het branden van koffiebonen is een van de meest fascinerende aspecten van de koffie-industrie. Tijdens het brandproces veranderen de groene koffiebonen met weinig smaak in de koffiebonen die wij kennen. De koffieboon is na het branden bruin gekleurd en de smaken van de bonen zijn volledig losgekomen. In de koffiebranderij hangt een heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen.