8 redenen om juist koffie op het werk te drinken!

    21 juli 2020
    4 minuten leestijd

Koffie, iedereen kent het. Het is een van de meest gedronken dranken in de wereld. Koffie houdt economieën, bedrijven en individuen draaiende. Vele ideeën ontstaan onder het genot van een heerlijk kopje koffie en vergaderen kunnen de meeste werknemers niet meer zonder koffie. Of het nu gehaald wordt uit een espresso koffieautomaat in de koffiecorner of al klaar staat in een thermoskan op de vergadertafel, koffie is de drank om te drinken onder werktijd.

Koffie op het werk

Nederlanders drinken meer dan een kwart (27 procent) van hun koffie buiten de deur. Driekwart van die kopjes drinken ze op het werk. Vooral om energiek aan een nieuwe werkdag te beginnen of om op te laden tijdens het werk. In een reguliere werkweek heeft de helft van de werknemers voor 9 uur ’s morgens al een kopje koffie gedronken en meer dan de helft bezoekt de koffieautomaat nog voordat men zich überhaupt op zijn werkplek heeft geïnstalleerd. 
Coffee Fresh koffiebeker in een hand
Maar is het eigenlijk wel zo goed voor ons? Zouden wij wel zoveel koffie moeten drinken? Wij geven je 8 redenen om juist meer koffie te drinken op het werk.

1. Het houdt je alert

Zoals algemeen bekend bevat koffie van nature cafeïne. Deze stof heeft een stimulerend effect op concentratie, alertheid en prestatie. Het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Een gemiddelde kop koffie bevat 75-150 mg cafeïne, het is echter afhankelijk van de zetmethode en de hoeveelheid koffie. In een espresso van 40 cc zit evenveel cafeïne als in een normale kop koffie van 120 cc.

2. Het kan productiviteit vergroten

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar koffie en het vergroten van productiviteit. Vaak spreken onderzoekers elkaar tegen. Maar waar de meeste onderzoekers het over eens zijn is dat koffie het gevoel van productiviteit vergroot. Volgens LifeHack geeft 46% van werknemers aan dat zij minder productief zijn als zij geen koffie drinken.
Koffie is goed voor je gezondheid

3. Het is goed voor je gezondheid

Koffie zonder melk en suiker bevat zo goed als geen calorieën en past daarmee perfect in een gezond eetpatroon. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffie het risico op Parkinson, Alzheimer en Diabetes type II kunnen verlagen. Ook zit koffie vol met antioxidanten, die een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Natuurlijk moet koffie wel met mate gedronken worden. Want ongefilterde koffie bevat cafestol, een stof die een cholesterol verhogend effect.

4. Het houdt je in beweging

Veel werknemers zitten hele werkdagen op kantoor en brengen soms wel 8 uur door achter hun pc. Het vele zitten kan leiden tot gezondheidsklachten, die voorkomen kunnen worden door simpelweg meer te bewegen. Het halen van koffie bij de koffieautomaat is dan ook welkome afwisseling.

Het dwingt ons om op te staan en weg te lopen van ons bureau. Het geeft je daarnaast tijd om even weg te lopen van een lastig vraagstuk om vervolgens met een lekkere kop koffie en een frisse blik weer aan de slag te gaan. Loop dus iets vaker naar de koffieautomaat en ga daarbij vooral de trap niet uit de weg.

5. Het is sociaal

Een korte koffiepauze met een aantal collega’s of een praatje bij de koffieautomaat. De sociale interactie met collega’s heeft een positieve invloed op ons. Uit onderzoek blijkt dat wanneer werknemers tijdens een pauze samen koffie drinken, dit een positieve invloed heeft op de arbeidsvreugde. Daarbij komt dat koffiedrinkers meestal gelukkiger zijn met hun baan.

6. Sneller nieuwe dingen leren

Naast het stimulerend effect op de concentratie helpt koffie ook bij het leren. Het helpt je sneller te leren en heeft een positieve invloed op het onthouden van informatie.

Ook al ben je misschien geen student meer, het kan wel een voordeel opleveren. Vooral in een werkomgeving waar dingen snel veranderen of waar innovaties elkaar snel opvolgen, stop je eigenlijk nooit met leren.

7. Het maakt je vrolijker

Koffie maakt je vrolijk, je ochtendhumeur verdwijnt als sneeuw voor de zon met een lekker bakkie koffie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat koffiedrinkers minder kans hebben op een depressie. Niet alleen door de cafeïne, maar vooral ook door de antioxidanten die in de koffie zitten.

8. Het is gewoon lekker

Koffie is gewoon heel lekker. De heerlijke geur, de rijke smaak, het gevoel van de warme beker in je handen. Maar ook het geluid van het malen van de koffiebonen in de koffieautomaat, alle zintuigen kunnen worden geprikkeld tijdens het drinken van je kop koffie.
Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Genoeg redenen om nog eens lekker op te staan en de wandeling naar de koffieautomaat op kantoor te maken. Maak een praatje met een collega en probeer de trap niet te mijden. Want zoals je hier hebt kunnen lezen is het drinken van koffie mede om deze redenen juist goed. En zoals wij zeggen bij Coffee Fresh, het is tijd voor koffie!