Gezondheid op kantoor, hoe blijf je actief op het werk?

    06 november 2018
    2 minuten leestijd

Een hele dag achter je bureau zitten zou even ongezond zijn als roken. Ook staand werk is niet goed voor je, zo schrijven wij al eerder in onze blog. Wij zijn met z’n allen steeds drukker, snel even een kopje koffie drinken tijdens het typen van e-mails of een boterham bij je bureau opeten. Wij nemen geen tijd voor een korte pauze, maar dat zal ons vroeg of laat een keer opbreken. Hoe kunnen wij dit voorkomen en hoe blijf je actief op het werk?

De oplossing

Meer bewegen, voldoende pauzes en een goede inrichting van de werkplek. En dit alles met voldoende afwisseling! De juiste hoeveelheid afwisseling in bijvoorbeeld staand of zittend werken heeft positieve effecten op je dagelijkse werkzaamheden. Afwisseling zorgt voor een betere doorbloeding waardoor je hersenen ook meer zuurstof krijgen, dit heeft een positief effect op je concentratie en creativiteit.

Staand werken

Staand werken houdt je lichaam in beweging en zorgt voor een goede, actieve houding. Uit testen met staand werken blijkt het volgende: Hogere productiviteit, meer energie, meer creativiteit en een betere concentratie. Staande vergadering verlopen zelfs 34% sneller dan zittende vergaderingen!
Staand werken achter bureau met koffie
zittend werken achter bureau met koffie

Zittend werken

Zittend werken heeft ook voordelen, sommige werkzaamheden gaan gewoon makkelijker als je ze zittend doet, het is voor elk beroep weer anders. Het schijnt dat serieuze gesprekken zoals een functioneringsgesprek, beter zitten kunnen plaats vinden.

Loop eens wat vaker naar de koffieautomaat

Daarnaast is het goed om af en toe even te bewegen. Dus loop eens wat vaker naar de koffieautomaat. Misschien eens ergens anders in het bedrijf of kies er voor om je koffie niet achter je bureau op te drinken maar staand of wandelend. Of haal direct voor alle collega’s een kopje koffie of thee.

praten bij de koffieautomaat
Wandelen tijdens de lunch

Wandel tijdens de lunch

Stap eens wat vaker naar buiten, de lunchpauze is het perfecte moment om een rondje te wandelen. Kom in beweging en loop met je collega’s een blokje om. De buitenlucht zal je goed doen en het geeft je de mogelijkheid om te werken aan je dagelijkse aantal stappen.

Competitie en samenwerking

Of geef je medewerkers de mogelijkheid om te bewegen door middel van bijvoorbeeld een tafeltennis- of voetbaltafel of hang een dartbord op. Het stimuleert beweging, competitie en samenwerking.

Dit zijn allemaal makkelijke en leuke manier om actief te zijn op het werk. Vooral mensen met kantoorbanen zullen hier profijt van hebben.
tafeltennistafel op kantoor
Bronnen:
1 Coffee Fresh (2018). Staand of zittend werken, wat is beter voor je gezondheid? Coffee Fresh: https://www.coffeefresh.nl/Nieuws-en-acties/Blog/19jun2018-staand-of-zittend-werken-wat-is-beter-voor-je-gezondheid
2 Kantoor in beweging (2018). Staand werken. Kantoor in beweging: https://kantoorinbeweging.com/staand-werken/