Hoeveel koffie kan je zetten met 1 kilo instant koffie, freshbrew koffie en espressobonen?

    13 september 2022
    4 minuten leestijd

Vandaag kijken wij eens naar een simpele praktische vraag, die eigenlijk lastiger te beantwoorden is dan je in eerste instantie denkt. Het zetten van koffie is namelijk afhankelijk van verschillende variabelen die allemaal invloed hebben op de hoeveelheid koffie die je nodig hebt voor je bekende kopje koffie.

Laten wij eens kijken hoe dat zit

Een belangrijk onderdeel van het zetproces is natuurlijk de zetmethode. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende type koffiemachines te verkrijgen. Er is niet alleen filterkoffie verkrijgbaar, maar ook bijvoorbeeld koffie cups, koffie pads, instant koffie en espressobonen. En dan hebben wij het nog niet eens gehad over de nieuwste innovaties op het gebied van koffie: Chemex, Hario V60 en Aeropress zijn maar een paar nieuwe namen in de wereld van het koffiezetten.

Verschillende koffie zetmethodes

Voor elke zetmethode is er een andere soort koffie nodig en natuurlijk een andere dosering qua koffie. Daardoor hangt de gemiddelde hoeveelheid consumpties die je uit een kilo haalt ook zo af van de zetmethode. Laten wij eens kijken naar onze belangrijkste soorten koffie: espressobonen, freshbrew koffie en instant koffie.

Genieten van een heelijk kopje espresso

Espressobonen

Bij deze zetmethode worden de verse koffiebonen op het moment van koffiezetten gemalen. Door de verse maling komen bijna alle aroma’s van de koffie in je kop koffie. De smaak is hierdoor vaak intenser is dan bij filterkoffie of instantkoffie. De laatste jaren is er een trend te zien in de vraag naar koffieautomaten voor espressobonen, ook op het werk zien wij steeds meer koffieautomaten die van verse koffiebonen heerlijke koffie zetten.

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo espressobonen?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de dosering en de hoeveelheid water. Maar laten wij voor het gemak rekenen met een uiteindelijk kopje koffie van 120cc, dan kan je met een kilo koffie gemiddeld 125 kopjes koffie maken.
espressobonen
Twee kopjes freshbrew koffie

Freshbrew koffie

Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is speciaal ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem, waarbij de maling van de koffie net iets anders is dan de gewone standaard zetkoffie. De koffieautomaat bereidt ieder kopje koffie van verse filter koffie, direct 'gezet' in de koffieautomaat.

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo freshbrew koffie?

Om de vergelijking makkelijk te maken rekenen wij hier ook met een kopje koffie van 120 cc. Met freshbrew koffie kan je dan van één kilo gemiddeld 145 kopjes koffie zetten.
freshbrew koffie
Nescafé instant koffie

Instant koffie

Instant koffie of oploskoffie wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft. Door een vriesdroogmethode wordt er een instant korrel van gemaakt. Doordat het proces in zeer korte tijd plaatsvindt, blijven de koffiearoma’s bewaard. Een snelle en makkelijk methode om koffie te zetten.

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo instant koffie?

Omdat de dosering van instant koffie heel laag is kan je uit één kilo heel veel consumpties halen. Als wij weer uit gaan van 120 cc koffie, kan je met één kilo instant koffie gemiddeld 625 kopjes koffie zetten.
instant koffie
Verschil in aantal en doseringen van koffie

Verschil in aantal

Je ziet dat het nogal uiteen loopt als het gaat om het gemiddeld aantal kopjes koffie die je kan zetten met één kilo espressobonen, freshbrew koffie en instant koffie. Dit is dus iets waar je rekening mee moet houden bij het kopen van deze koffie soorten. Want ook de prijs per kilo is hierop aangepast. In verhouding kan één zak instant dus heel duur lijken, maar je doet er ook heel lang mee. Dus onder aan de streep is het voordeliger.

Nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van instant koffie en espressobonen?

fancybox loading gif