Wat zijn de 5 belangrijkste koffieproducerende landen?

    14 september 2021
    3 minuten leestijd

Koffie wordt verbouwd rond de evenaar in de zogenoemde bonengordel. Deze bevindt zich tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. De bonengordel kent namelijk het perfecte klimaat voor koffiebonen. Vruchtbare grond, op grote hoogte in een tropisch klimaat, met een droog én een nat seizoen. Maar wat zijn de 5 belangrijkste koffieproducerende landen in de wereld?

Brazilië – nummer 1 op de wereldranglijst

Met een aandeel van 32% van de wereldmarkt en een jaarproductie van 2.592.000 ton koffie is Brazilië het grootste koffieproducerende land ter wereld (67 % Arabica en 33% Robusta). De oogsttijden in Brazilië zijn van mei tot augustus. Koffie uit Brazilië staat bekend om heel zwakke zuren, mildheid en licht nootachtige smaak. Deze koffie staat vaak aan de basis van koffiemelanges. Bijvoorbeeld onze Coffee Fresh espresso bonen premium.
Brazilië heeft 32% van de wereldmarkt in handen
Vietnam heeft 14% van de wereldmarkt in handen

Vietnam – nummer 2 op de wereldranglijst

Met een aandeel van 14% van de wereldmarkt en een jaarproductie van 1.650.000 ton koffie is Vietnam nummer 2 op de wereldranglijst. Opvallend is dat in Vietnam voornamelijk Robusta wordt verbouwd (95% Robusta). De oogsttijden in Vietnam zijn van november tot maart. Koffie uit Vietnam heeft een milde aciditeit (zuurgraad) en een medium body. Deze koffie wordt vaak gebruikt voor melanges of instant koffie, maar is ook terug te vinden in onze Coffee Fresh espressobonen fairtrade

Colombia – nummer 3 op de wereldranglijst

In Colombia wordt voornamelijk kleinschalig koffie verbouwd, waardoor het accent op de kwaliteit ligt. Met 8,8% van de wereldmarkt is Colombia goed voor een derde plaats. De jaarproductie is ongeveer 810.000 ton, waarvan 95% Arabica. De oogsttijden zijn het gehele jaar door, omdat er in Colombia veel microklimaten zijn. Koffie uit Colombia heeft een volle body, met gemiddelde zuren. Koffiebonen uit Colombia zijn verwerkt in onze Coffee Fresh freshbrew fairtrade special.
Colombia wordt voornamelijk kleinschalig koffie verbouwd
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt

Indonesië – nummer 4 op de wereldranglijst

Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. De jaarlijkse koffieproductie is 660.000 ton, waarvan 83% Robusta en 17% Arabica. De oogsttijden in Indonesië variëren per eiland, bv van oktober tot maart op Sumatra en van juni tot oktober op Java. Ook de kenmerken van de koffie variëren per eiland. Koffie van Sumatra heeft houtachtige, kruidige tonen, veel body en weinig zuren. Koffie van Java heeft ook veel body en weinig zuren, maar meer aardachtige tonen.

Ethiopië – nummer 5 op de wereldranglijst

Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica. Met een aandeel van bijna 5 % en een koffieproductie van 384.000 ton koffie, staat Ethiopië op de vijfde plaats van de wereldranglijst. De oogsttijden zijn van november tot februari. Koffie uit Ethiopië heeft tonen van tropisch fruit en aardbeien en citroenzuur met een lichte body.
Ethiopië is de bakermat van koffie
Andere koffieproducerende landen

Andere landen

De top 5 is al jaren hetzelfde, maar er zijn natuurlijk nog veel meer koffieproducerende landen.

Nieuwsgierig? Lees dan eens over Honduras, India, Oeganda of Peru.