Wat is een café au lait?

Wat is een café au lait en hoe bereid je deze koffievariatie? Waar komt de café au lait vandaan en wat is het verschil tussen café au lait en koffie verkeerd? Ontdek het hier.

Wat is een café au lait?

Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
café au lait
Cafè au lait is voor Fransen perfect bij het onbijt

Waar komt de cafè au lait vandaan?

Cafè au lait is voor de Fransen wat een cappuccino is voor Italianen. Café au lait is een klassieke, Franse koffie voor bij het ontbijt. Een café au lait wordt in Frankrijk traditioneel uit een kom zonder oren gedronken. Het liefst dippen de Fransen hun ontbijt, bijvoorbeeld een stukje stokbrood, een verse croissant of een pain au chocolat, in de cafè au lait.

Wat is het verschil met een koffie verkeerd?

Het verschil met de in Nederland welbekende koffie verkeerd is maar klein, koffie verkeerd heeft echter evenveel melk als koffie, dus half om half. Qua smaak is de café au lait dus iets milder en romiger door de melk dan de koffie verkeerd.

Cafè au lait
Cafè au lait

Wat is het verschil met een caffè latte?

Een café au lait lijkt veel op een caffè latte maar wordt niet gemaakt met een espresso. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie. Deze koffievariatie wijkt om nog een reden af van de caffè latte, er is namelijk geen melkschuim aan toegevoegd.

espresso

Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.

dubbele espresso

Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd.

ristretto

Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water.

café crème

Een café crème is de “standaard” kop koffie die wij allemaal kennen.



cappuccino

Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk.



cappuccino speciaal

Een cappuccino speciaal is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.

caffè latte

Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.

café au lait

Een café au lait is koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.


latte macchiato

Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk, waarbij je begint met de melk en het melkschuim en hier een espresso aan toevoegt.

café mocca

Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk.


Wiener melange

Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept. Wiener melange wordt gemaakt met koffie, cacao en slagroom of melkschuim.

koffie verkeerd

Een koffie verkeerd is een koffie met veel warme melk. De verhouding melk en koffie is ongeveer half om half.


espresso choc

Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim. Er ontstaat hierdoor een heerlijk volle, zoetige espresso met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim.

koffie choc

Koffie choc is een een koffie met cacao en melkschuim. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie.

americano

Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water, waardoor het minder sterk wordt qua smaak.

caffè macchiato

Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim.



flat white

De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.

cortado

Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.