Indonesië

Koffie uit Indonesië heeft een bijzondere band met Nederland. In 1711 begon Indonesië namelijk koffie te exporteren naar Europa via de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Wat is het wereldmarktaandeel?

Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de 4de plaats op de wereldranglijst.
koffie uit Indonesië
koffie uit Indonesië

Wat is de jaarproductie?

De jaarproductie van Indonesië is ongeveer 660.000 ton, wat neerkomt om ongeveer 11 miljoen zakken koffie à 60 kg. In Indonesië wordt 95% van de koffie kleinschalig verbouwd, op kleine koffieplantages van 1 à 2 hectare.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

In het begin werd er alleen Arabica verbouwd in Indonesië. Maar na een koffieroest epidemie, waardoor veel planten waren aangetast, zijn grote delen van de oogst weggevaagd en zijn boeren begonnen met het verbouwen van Robusta. Tegenwoordig bestaat een groot deel van de oogst uit Robusta, ongeveer 83% Robusta en 17% Arabica.
koffieboon in hand
koffiebonen oogsten

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De oogsttijd van koffie uit Indonesië is afhankelijk van het eiland waar het verbouwd word. De oogsttijd op Sulawesi is bijvoorbeeld van oktober tot mei, op Sumatra van oktober tot maart en op Java van juni tot en met oktober.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Indonesië?

Het smaakprofiel van de koffie uit Indonesië is ook afhankelijk van het eiland waar het verbouwd word. Koffie van Sumatra heeft veel kruidige tonen, met veel body maar weinig zuren. Koffie van Java heeft ook veel body en weinig zuren, maar meer aardachtige tonen.
smaakprofiel koffie

Brazilië

vlag van Brazilië
Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

vlag van Vietnam
Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

vlag van Colombia
Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

vlag van Indonesië
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

vlag van Ethiopië
Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

vlag van Honduras
Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

vlag van India
De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

vlag van Oeganda
Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


fancybox loading gif