Wat is een latte macchiato?

Wat is een latte macchiato en hoe bereid je een lekkere latte macchiato? Ontdek hier alles wat je moet weten over de latte macchiato.

Wat is een latte macchiato?

Een latte macchiato is de meest visueel aantrekkelijke koffie die er is. Vooral als de latte macchiato in een mooi glas wordt geserveerd zie je goed hoe deze koffievariatie is opgebouwd. De latte macchiato wordt precies op tegenovergestelde wijze gemaakt dan een cappuccino. Je begint namelijk met melk en melkschuim in een glas en voegt vervolgens de espresso hieraan toe. Hierdoor ontstaan mooie lagen in het glas.

latte macchiato
latte macchiato in een glas

Waar komt de naam vandaan?

De letterlijke vertaling van latte macchiato is “gevlekte melk”. De naam is direct te herleiden uit de bereidingswijze, waar de koffie toe wordt gevoegd aan de warme melk en het melkschuim. Hierdoor wordt de melk als het ware “bevlekt”.

Waarom is de latte macchiato zo populair?

Een goed gezette latte macchiato is een lust voor het oog. Je kan namelijk goed zien uit welke 3 kleurlagen deze koffievariatie bestaat. Erg langzaam wordt de espresso vermengt met de melk. Een latte is naast een lust voor het oog, ook nog eens heel populair door de smaak. Het is namelijk een milde koffievariatie die daardoor door heel veel mensen gedronken wordt.

latte macchiato in een glas
cappuccino

Wat is het verschil tussen een latte macchiato en een cappuccino?

De ingrediënten in een latte macchiato zijn hetzelfde als het bereiden van een cappuccino. Het grote verschil tussen deze twee koffievariaties is de volgorde van het toevoegen van ingrediënten. Je begint namelijk bij het bereiden van een latte macchiato met een groot glas opgeschuimde melk en deel warme melk, hieraan voeg je een espresso toe.

Hoe serveer je een perfecte latte macchiato?

Voor het serveren van een latte macchiato kun je het beste gebruikmaken van een hoog glas. Hierdoor zijn de verschillende ingrediënten in mooie lagen goed zichtbaar. gebruik je een hoog glas dan is het aan te raden om extra lange lepels bij de latte macchiato te serveren, zo kan de koffiedrinker de latte macchiato gemakkelijk roeren.

latte macchiato in een glas

Welke stappen zijn nodig voor het bereiden van een latte macchiato?

Laten wij eens kijken hoe een barista met een pistonmachine een perfecte latte macchiato maakt.
schuim melk op

Stap 1: Schuim de melk op

Schuim de melk op en let daarbij op de temperatuur. Draai de melk en het melkschuim rond in de schenkkan en tik deze een aantal keren op je werkblad om de grote luchtbellen eruit te tikken. Voor de beginnende basista, de test: Een goede schuimlaag kan een theelepeltje suiker een korte tijd vasthouden waarna de suiker langzaam wegzakt door het melkschuim.

Stap 2: Schenken maar

Schenk de warme melk en het melkschuim in een groot glas, tot net onder de rand. Terwijl je de espresso bereidt laat je de melk staan. Hierdoor stijft deze een beetje op, waardoor je strakkere laagjes krijgt.

Stap 3: Zet een goede espresso

Koffie is een product dat geen middelmatigheid tolereert en zeker espresso koffie niet. Het proces van het in contact brengen van gemalen koffie met heet water, onder hoge druk, moet in elk detail goed zijn om een lekker resultaat te krijgen. Zorg er dus voor dat je het proces van een espresso zetten goed onder de knie hebt, zo krijg je het beste resultaat. Bereid je espresso bij voorkeur in een kannetje, hiermee schenk je straks gemakkelijker je espresso in je melk.
espresso maken
 latte macchiato in een glas

Stap 4: Schenken van espresso

Schenk nu gelijkmatig, niet te snel en niet te langzaam, de espresso in je glas melk. Je zal zien dat de espresso zal gaan zweven tussen de melk en het melkschuim.

Stap 5: Serveren en genieten

De latte macchiato is klaar om te serveren. De mooie lagen zorgt voor een visueel aantrekkelijk kopje latte macchiato. Tijdens het drinken zal je een heerlijk romige smaak ontdekken, dat is toch genieten!

espresso

espresso in een kopje icoon
Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.

dubbele espresso

dubbele espresso in een kopje icoon
Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd.

ristretto

ristretto in een kopje icoon
Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water.

café crème

café crème in een kopje icoon
Een café crème is de “standaard” kop koffie die wij allemaal kennen.cappuccino

cappuccino in een kopje icoon
Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk.
cappuccino speciaal

cappuccino speciaal in een kopje icoon
Een cappuccino speciaal is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.

caffè latte

caffè laate in een kopje icoon
Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.

café au lait

café au lait in een kopje icoon
Een café au lait is koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.


latte macchiato

latte macchiato in een kopje icoon
Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk, waarbij je begint met de melk en het melkschuim en hier een espresso aan toevoegt.

café mocca

café mocca in een kopje icoon
Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk.


Wiener melange

Wiener melange in kopje icoon
Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept. Wiener melange wordt gemaakt met koffie, cacao en slagroom of melkschuim.

koffie verkeerd

koffie verkeerd in een kopje icoon
Een koffie verkeerd is een koffie met veel warme melk. De verhouding melk en koffie is ongeveer half om half.


espresso choc

espresso choc in een kopje icoon
Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim. Er ontstaat hierdoor een heerlijk volle, zoetige espresso met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim.

koffie choc

koffie choc in een kopje icoon
Koffie choc is een een koffie met cacao en melkschuim. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie.

americano

americano in een kopje icoon
Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water, waardoor het minder sterk wordt qua smaak.

caffè macchiato

caffè macchiato in een kopje icoon
Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim.flat white

flat white in een kopje icoon
De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.

cortado

cortado in een kopje icoon
Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.fancybox loading gif