Vietnam

Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Wat is het wereldmarktaandeel?

Vietnam heeft op dit moment ongeveer 14% van de wereldmarkt in koffie in handen. En is dus nummer 2 op de wereldranglijst. In Azië is Vietnam de grootste producent van koffie. Dit komt vooral omdat de regering van Vietnam vanaf 1986 flink heeft geïnvesteerd in de productie van koffie.
koffie uit Vietnam
koffie uit Vietnam

Wat is de jaarproductie?

Koffie wordt verhandeld in zakken van 60 kg, ook wel koffiebalen genoemd. In 2018 werden er 30 miljoen koffiebalen geproduceerd. Ongeveer 83% van die jaarlijkse productie wordt geëxporteerd om gebrand te worden in het buitenland.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

Vietnam produceert voornamelijk Robusta koffie. Ongeveer 95% van de totale koffieproductie is namelijk Robusta. Het land en klimaat is erg goed voor het telen van Robusta. De plantages zijn te vinden in gebieden met hooglanden en vlaktes, met warm weer, hoge luchtvochtigheid en zwak direct zonlicht, met temperaturen tussen 24 ° C en 26 ° C. In de hoger gelegen gebieden met een lagere gemiddelde temperatuur en meer regenval zijn de plantages met Arabica koffieplanten terug te vinden.
Robusta koffieboon
koffiebonen oogsten

Wanneer wordt de koffie geoogst?

De oogsttijd van koffie is altijd afhankelijk van meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld de locatie van de plantage, de hoogteligging, het weer en klimaat. De oogsttijd van koffie in Vietnam loopt van november tot maart.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Vietnam?

Het smaakprofiel van Robusta koffie uit Vietnam kan omschreven worden als vrij bitter met weinig suikers, waardoor de koffie soms wat vlak overkomt. Dit maakt de koffie goed geschikt voor melanges, waar je net die bitter wilt hebben en de kick van de Robusta om de koffiemelange in balans te brengen. Echter hangt het smaakprofiel ook samen met welke wijze de koffie wordt verwerkt na de oogst, hoe de koffie word gebrand en natuurlijk hoe de koffie uiteindelijk wordt gezet. Dit alles heeft invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie.
smaakprofiel koffie

Brazilië

vlag van Brazilië
Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

vlag van Vietnam
Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

vlag van Colombia
Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

vlag van Indonesië
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

vlag van Ethiopië
Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

vlag van Honduras
Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

vlag van India
De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

vlag van Oeganda
Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


fancybox loading gif